Gulasz warzywny z kaszą pęczak
4 porcje
40 min
Łatwe
Pęczak z warzywami, czyli gulasz warzywny, to sycąca propozycja na obiad. Kasza pęczak jest bardzo pożywna, a w towarzystwie aromatycznych warzyw idealnie sprawdzi się w roli dania głównego.
Składniki
150 g kasza pęczak
1/2 szt. kalafior
300 g pieczarki małe
1 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa
3 łyżka sos sojowy jasny
1 szczypta pieprz
Gulasz warzywny z kaszą pęczak
Gulasz warzywny z kaszą pęczak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy, aż będzie miękki. Cebulę pokrojona w pióra podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Kiedy sie zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz pokrojone w ćwiartki małe pieczarki. Smażymy kilka minut,aż warzywa zmiękną (można podlać trochę wodą). Następnie dodjemy ugotowanego kalafiora oraz kaszę pęczak. Do całości dodajemy sos sojowy, pieprz oraz oregano, mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy. Podajemy posypane natką pietruszki
Komentarze