Omlet ze szprotkami i czerwonym pieprzem

4 porcje
Średnie
Przepis powstał spontanicznie, a powodem były zalegające w lodówce szprotki. Smak jest tak interesujący, że teraz szprotki kupuję z myślą o omlecie...
Składniki
3 szt. jajka
2 łyżka mleko
8-10 szt. szprotki wędzone
1 szt. pomidor
kilkanaście szt. pieprz czerwony marynowany
pieprz, sól
zioła dalmatyńskie
2 łyżka olej do smażenia
Omlet ze szprotkami i czerwonym pieprzem
Omlet ze szprotkami i czerwonym pieprzem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidora pokroić w ósemki, przygotować szprotki i pieprz marynowany.
Do miseczki wybić jajka, rozmieszać z mlekiem, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany tłuszcz wylać masę jajeczną.
Na jajka wyłożyć szprotki, kawałki pomidora, czerwony pieprz marynowany.
Posypać ziołami dalmatyńskimi i czarnym pieprzem.
Smażyć kilka minut.
Pod koniec smażenia przykryć pokrywką i potrzymać jeszcze chwilę, żeby omlet doszedł.
Komentarze