Hot dogi z musztardowymi korniszonami
4 porcje
20 min
Łatwe
Tradycyjna przekąska podana z innowacyjnymi dodatkami.
Składniki
4 parówki drobiowe
4 sztuki pełnoziarnistego pieczywa do hot dogów lub podłużne bułki graham
1 czerwona cebula
3 korniszony
1 szklanka kiszonej kapusty
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
1 papryka konserwowa
Szczypta chili
Hot dogi z musztardowymi korniszonami
Hot dogi z musztardowymi korniszonami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Hot doga łatwo kupić na stacji benzynowej, tylko czy warto? O wiele lepiej, a równie szybko można przygotować go w domu. Jeśli wybierzesz dobrej jakości półprodukty możesz być pewny, że nie będzie to zwykły fast food.
Opis przygotowania:
- Parówki ugotuj lub podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Cebulę, korniszony i paprykę pokrój w drobną kostkę, a kapustę poszatkuj.
- Majonez wymieszaj z musztardą i szczyptą chili.
- Bułki do hot dogów podgrzej (najlepiej w piekarniku, przez 10 minut w 200 stopniach).
- Pieczywo posmaruj sosem majonezowo-musztardowym, w środek włóż parówkę i obłóż kapustą oraz warzywami.
TIP
- Wybierając gotowe parówki, sprawdź skład i skup się na zawartości mięsa. Wybieraj tylko te, które zawierają co najmniej 90% mięsa.
- Wybierz pieczywo pełnoziarniste lub graham. Charakteryzuje się oni niższym indeksem glikemicznym, dzięki czemu na dłużej zachowasz poczucie sytości po posiłku.
Komentarze