Indyk z burakami
4 porcje
60 min
Łatwe
Indyk smażony beztłuszczowo w towarzystwie buraków i ziemniaków na parze. Dietetyczne i sycące danie.
Składniki
3 szt. burak
250 g pierś z indyka
4 garść szpinak
4 łyżka oliwa z oliwek
50 g ser typu feta
3 łyżka natka pietruszki
2 szczypta sól himalajska
3 szczypta pieprz
2 szczypta kurkuma
1 szt. czosnek (ząbek)
12 szt. ziemniaki
4 szczypta koperke
Indyk z burakami
Indyk z burakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- buraki obrać, umyć, pokroić w plastry po około pół cm i ugotować na parze (czas około 30-40 minut) - pierś z indyka ubić na kotlety i natrzeć ulubionymi przyprawami oraz solą i pieprzem - mięso owinąć papierem do pieczenia i smażyć z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni - ziemniaki ugotować na parze - liście szpinaku umyć i osuszyć - ułożyć na nim plastry buraka z kostkami fety i poszatkowaną natką - skropić oliwą i posypać pieprzem - dodać indyka i ziemniaki posypane koperkiem
Komentarze