Indyk zrolowany z kuskusem
4 porcje
Średnie
Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy.
Składniki
2 szt. plastry z filetu z indyka
1/4 szt. papryczki chili
2 szt. garście rukoli
1 łyżka soku z cytryny
20 szt. zielonych oliwek
oliw z oliwek
sól himalajska do smaku
3 łyżka ziaren słonecznika
100 g sera camembert
1 łyżka sezamu czarnego
6 łyżka kuskusu
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
6 szt. pomidorki koktajlowe
10 g rukola w całości
Indyk zrolowany z kuskusem
Indyk zrolowany z kuskusem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i ponownie miksujemy.
Mięso z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Mięso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie po długości (w jednej linii) układamy oliwki i ser camembert pokrojony w paski.
Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min..
Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy.
Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy z oliwek tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Ugotowane rolady kroimy po skosie na plasterki, a za pomocą dwóch łyżek formułujemy owalne kształty z kuskusu.
Roladki podajemy z kuskusem, pomidorkami, rukolą, całość posypujemy sezamem i polewamy oliwą.
Rada:
Mięso podczas rozbijania przykleja się do tłuczka i rwie się na kawałki. Wystarczy umieścić filet miedzy dwiema warstwami foli spożywczej i delikatnie rozbijać.
Smacznego
Komentarze