Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb pszenny z zakwasu żytniego

Opis wykonania

Chlebek po upieczeniu jest mięciutki i pachnący zakwasem z chrupiącą skórką.

Mąkę pszenną typ750 przesiać przez sito dodać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać.Sól rozpuścić w wodzie w temperaturze ok 35 stopni i dodać do mąki tak samo mleko lub maślankę podgrzać do temperatury ok 35stopni również dodać do mąki i wody,na koniec dodajemy zakwas aktywny.Wszystko mieszamy do otrzymania ciasta.Ciasto musi być jędrne i nieklejące się.Jeśli się klej to dodaj mąki,a jeśli jest za suche to dodaj wodę.Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki posypanej mąka i przykrywamy ściereczką , zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto przekładamy na blat i nadajemy mu odpowiedni kształt podłużny albo okrągły. Przekładamy do koszyczka chlebowego przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ,jak chleb jest już prawie gotowy to włączamy piekarnik na 230 stopni góra dół.Ja piekę chleb na kamienu,kamień mam na samy dole piekarnika.Jak piekarnik jest już gotowy to chlebek przekładamy na łopatkę lub na blaszkę , nacinamy go delikatnie z góry i wkładam do piekarnika.Piekę w 230stopni10 minut później 30 minut w 200stopni.Gotowy chleb wyjmuję kładę na siatkę do odparowania.Smacznego.