Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chlebek po upieczeniu jest mięciutki i pachnący zakwasem z chrupiącą skórką.

Składniki

Mąka pszenna typ 750 550g. Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 50g. Sól 8gram. Woda 250 mililitrów. Mleko lub maślanka 50mililitrów. Zakwas żytni aktywny 200g.

Opis wykonania

Mąkę pszenną typ750 przesiać przez sito dodać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać.Sól rozpuścić w wodzie w temperaturze ok 35 stopni i dodać do mąki tak samo mleko lub maślankę podgrzać do temperatury ok 35stopni również dodać do mąki i wody,na koniec dodajemy zakwas aktywny.Wszystko mieszamy do otrzymania ciasta.Ciasto musi być jędrne i nieklejące się.Jeśli się klej to dodaj mąki,a jeśli jest za suche to dodaj wodę.Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki posypanej mąka i przykrywamy ściereczką , zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto przekładamy na blat i nadajemy mu odpowiedni kształt podłużny albo okrągły. Przekładamy do koszyczka chlebowego przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ,jak chleb jest już prawie gotowy to włączamy piekarnik na 230 stopni góra dół.Ja piekę chleb na kamienu,kamień mam na samy dole piekarnika.Jak piekarnik jest już gotowy to chlebek przekładamy na łopatkę lub na blaszkę , nacinamy go delikatnie z góry i wkładam do piekarnika.Piekę w 230stopni10 minut później 30 minut w 200stopni.Gotowy chleb wyjmuję kładę na siatkę do odparowania.Smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Chleb już w piekarniku :) zobaczymy jak wyjdzie
Arkouda
Wyszedł świetnie :) chrupiąca skórka
Maria Izabela
Chlebek bardzo delikatny w środku z chrupiącą skórką na wierzchu
Toporkiewicz
Idealny chleb do kanapek z szyneczka
Ewusia1222
Chrupiący, pachnący, polecam :)
KarolStrak
Dobry przepisy, ale zabrakło „slap and fold”, poprawia znacznie napowietrzenie, ciasto robi się „silniejsze”
Kozinho.1985
Bardzo dobry chlebek. Polecam
Ancyna
Najsmaczniejszy jeszcze ciepły. Łatwy i przejrzysty przepis
Aleksandra J
Super chleb 😊