Jaglanka zapiekana
4 porcje
60 min
Średnie
Pyszna kasza jaglana z jabłkami, sycąca, energetyczna w sam raz do pracy, po treningu i na kolację. Polecam :)
Składniki
1 szklanka 1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka Mleko roślinne
1 łyżka Olej kokosowy
4 łyżka Wiórka kokosowe
2 szt. Białka
4 szt. Jabłka
1 łyżka Cynamon
2 łyżka Miód
1 szczypta Sól
Jaglanka zapiekana
Jaglanka zapiekana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na patelni, następnie płukamy w wodzie, żeby wypłukać goryczkę. Kaszę gotujemy na mleku, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, gotujemy do miękkości, jeśli będzie przywierać można dodać wrzącej wody. Zostawiamy pod przykryciem. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy warstwę ugotowanej kaszy jaglanej, zostawiamy kaszy parę łyżek, kasze w naczyniu posypujemy cynamonem, kładziemy tarte jabłka. Ubite białka mieszamy delikatnie z zostawioną kaszą i wiórkami kokosowymi. Kładziemy na jabłkach. Posypujemy całość cynamonem i skrapiamy miodem. Pieczemy max 40 minut. Do ostudzenia zostawiamy w piekarniku, smakuje wyśmienicie na ciepło, ale idealna jest na drugi dzień. Smacznego :)
Komentarze