Jajeczna rolada ze szpinakiem, ryżem i makrelą
4 porcje
Średnie
Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe,zapraszam:)
Składniki
3 szt. jajka
155 g makrela wędzona
50 g brązowy ryż
szpinak świeży
1 łyżka musztarda sarepska
1 łyżeczka papryka słodka
1/2 łyżeczka soda
1/2 łyżeczka zioła prowanslaskie
Jajeczna rolada ze szpinakiem, ryżem i makrelą
Jajeczna rolada ze szpinakiem, ryżem i makrelą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Dobrze odcedzić i ostudzić. Mięso oddzielić od ości, lekko rozdrobić w palcach. Przełożyć do miski, wymieszać z ryżem ,musztardą. Odłożyć do lodówki na około 20-25 minut.
Białka oddzielić do żółtek. Żółtka wymieszać z papryką ostrą, ziołami pieprzem oraz sodą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać przyprawione żółtka i delikatnie wymieszać mikserem. Blaszkę (28*23 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 12-15 minut, do wyraźnego zrumienia. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej papierem do góry. Zdjąć ostrożnie papier. Na płat jajeczny rozłożyć opłukane i osuszone liście szpinaku. Na wierzchu rozsmarować farsz ryżowo-rybny. Ściśle zrolować. Owinąć w folię aluminiową, zwijając końce jak cukierek. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Komentarze