Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jajeczna rolada ze szpinakiem, ryżem i makrelą

Jajeczna rolada ze szpinakiem, ryżem i makrelą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe,zapraszam:)

Składniki

3 szt. jajka
155 g makrela wędzona
50 g brązowy ryż
szpinak świeży
1 łyżka musztarda sarepska
1 łyżeczka papryka słodka
1/2 łyżeczka soda
1/2 łyżeczka zioła prowanslaskie

Opis wykonania

Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Dobrze odcedzić i ostudzić. Mięso oddzielić od ości, lekko rozdrobić w palcach. Przełożyć do miski, wymieszać z ryżem ,musztardą. Odłożyć do lodówki na około 20-25 minut. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka wymieszać z papryką ostrą, ziołami pieprzem oraz sodą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać przyprawione żółtka i delikatnie wymieszać mikserem. Blaszkę (28*23 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 12-15 minut, do wyraźnego zrumienia. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej papierem do góry. Zdjąć ostrożnie papier. Na płat jajeczny rozłożyć opłukane i osuszone liście szpinaku. Na wierzchu rozsmarować farsz ryżowo-rybny. Ściśle zrolować. Owinąć w folię aluminiową, zwijając końce jak cukierek. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych