Makrela
W Polsce makrela kojarzy się głównie z rybą wędzoną. Świeża ryba jest jednak równie ciekawa i intrygująca w smaku. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia czy grillowania. Pieczona maklera...
Czytaj więcej
W Polsce makrela kojarzy się głównie z rybą wędzoną. Świeża ryba jest jednak równie ciekawa i intrygująca w smaku. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia czy grillowania. Pieczona maklera z warzywami sprawdzi się na pożywny, ale lekki obiad. Aby podkreślić smak ryby, warto ją zamarynować. Czosnek, natka pietruszki, cebula, cytryna oraz suszone pomidory wymieszane z oliwą będą strzałem w dziesiątkę. Wszystkie wymienione składniki dobrze komponują się z mięsem makreli. Nadmiar marynaty można wykorzystać do warzyw, które będą pieczone z rybą. Jako dodatek do makreli sprawdzi się papryka, pomidor, marchewka, por, cukinia, bakłażan, brokuły, brukselka i zielony groszek.
Makrela wędzona przepisy
W tej formie ryba najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Dobrze komponuje się z ryżem, kukurydzą, żółtym serem, natką pietruszki czy pomidorami. Z wędzonej makreli można przygotować pyszne pasty kanapkowe. Najprostszą wersją będzie makrela z dodatkiem pomidorów i musztardy.
Ciekawym pomysłem na pastę z makreli będzie połączenie jej z serem twarogowym.
Z makreli wędzonej w pomidorach można przygotować prosty i wyrazisty obiad. Wystarczy podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, makrelę oraz pomidory. Powstały sos wymieszać z makaronem i doprawić oregano.