Jajeczna z marchewką i groszkiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Jajeczna z marchewką i groszkiem
Jajeczna z marchewką i groszkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto: Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C. na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki i podsmażamy ok. 8 min pod przykryciem na al dente. Co jakiś czas poruszamy patelnią, aby odwrócić marchewki. Marchewki odstawiamy do przestygnięcia. Groszek zalewamy (na 2 min) gorącą wodą z 1 łyżeczką cukru i soli, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa: W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, rozmaryn, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na ciasto wylewamy masę, na około ciasta układamy pionowo jedna koło drugiej mini marchewki. Dodajemy groszek na całą powierzchnię masy, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 min w 185°C. Na wierzch tarty wbijamy jajko, tak aby żółtko było w samym środku. Posypujemy mieloną papryką i pieczemy jeszcze 10 min.
Komentarze