Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Radosna, kolorowa, smaczna i wyjątkowa. Kusi wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami. Sposób na szybkie danie i smaczne śniadanie.

Składniki

400 g mrożonego groszku zielonego
300 g mrożonej marchewki mini
2 łyżka masła klarownego
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
szczypta mielonej ostrej papryki
1 szt. jajko
na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm):
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
1 szt. żółtko
szczypta soli
szczypta cukru
opcjonalnie 1-2 łyżki wody
masa:
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 szt. jajka
150 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczka kurkumy
50 g tartego sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Opis wykonania

Ciasto: Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C. na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki i podsmażamy ok. 8 min pod przykryciem na al dente. Co jakiś czas poruszamy patelnią, aby odwrócić marchewki. Marchewki odstawiamy do przestygnięcia. Groszek zalewamy (na 2 min) gorącą wodą z 1 łyżeczką cukru i soli, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa: W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, rozmaryn, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na ciasto wylewamy masę, na około ciasta układamy pionowo jedna koło drugiej mini marchewki. Dodajemy groszek na całą powierzchnię masy, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 min w 185°C. Na wierzch tarty wbijamy jajko, tak aby żółtko było w samym środku. Posypujemy mieloną papryką i pieczemy jeszcze 10 min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych