Jajecznica
Śniadanie idealne – jajecznica. Najprostszy przepis to jajka zmieszane z odrobiną soli, usmażone na maśle. Jednak – jak przystało na jedno z ulubionych dań śniadaniowych – jajecznica ma wiele...
Czytaj więcej
Śniadanie idealne – jajecznica. Najprostszy przepis to jajka zmieszane z odrobiną soli, usmażone na maśle. Jednak – jak przystało na jedno z ulubionych dań śniadaniowych – jajecznica ma wiele wersji i w zależności od dodatków nieco inny smak.
Rodzaje jajecznicy
Wersja dietetyczna, przygotowywana także dla dzieci w czasie rozszerzania diety, to zmącone jajka ścięte na parze, bez dodatku tłuszczu. Zdecydowanie ostrzejszy smak ma jajecznica na podsmażonym bekonie i cebulce. Hitem letniego śniadania będzie jajecznica z kurkami – delikatne i lekko słodkawe grzyby nadadzą aromatu i charakterystycznego smaku zwyczajnej jajecznicy. Nieco mdły smak jajecznicy ożywią dodatki – jajecznica ze szczypiorkiem nie tylko ładnie wygląda, ale i nabiera charakteru, Natomiast wersja z pomidorami i chorizo w stylu hiszpańskim zaspokoi głód na długo, a intensywny smak i aromat dojrzałych pomidorów i pikantnej kiełbasy posmakuje lubiącym kulinarne eksperymenty. Do jajecznicy można dodać pokrojone w niewielkie kawałki szparagi, pieczarki lub listki świeżego szpinaku.
Jak zrobić jajecznicę w wersji podstawowej?
Tajemnicą jest rozbełtanie jajek przed wlaniem na rozgrzana patelnię. Aby wyszła nam idealnie ścięta jajecznica, należy ją smażyć na małym ogniu, bardzo często mieszając. Koniecznie dodaj szczyptę soli przed usmażeniem. Jeśli jajecznica zrobiła się zbyt sucha, dodaj do niej łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj i przesmaż chwilę. Delikatny smak jajecznicy zaostrzy szczypta curry, pieprz lub odrobina kurkumy.