Jajka faszerowane burakami i chrzanem
![Jajka faszerowane burakami i chrzanem](https://akademiasmaku.pl/storage/7840/conversions/jajka-faszerowane-burakami-i-chrzanem-5023-single.webp)
8 porcje
40 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Buraki i chrzan to zdecydowanie smaki Świąt Wielkanocnych. W połączeniu z jajkami, koperkiem i kiełkami stworzą wyjątkową, wiosenną kompozycję. Danie pełne koloru i smaku będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki
4 szt. - jajek ugotowanych na twardo
4 łyżeczki - buraków gotowanych i drobno startych
1-2 łyżeczki - majonezu
1 łyżeczka - chrzanu tartego
2 łyżeczki - koperku posiekanego
dekoracja: - kiełki i szczypiorek lub koperek
- sól, pieprz do smaku
Jajka faszerowane burakami i chrzanem
Jajka faszerowane burakami i chrzanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10047/conversions/4uRYeVT1j8xsS0-thumb.webp)
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój wzdłuż, delikatnie wyjmij żółtka.
Żółtka przełóż do wyższego naczynia, dodaj starte buraki, chrzan, koperek, majonez, sól oraz pieprz. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10048/conversions/I401oTWFMatcwx-thumb.webp)
Tak przygotowaną masę przełóż do woreczka plastikowego, zetnij róg i szprycuj masą połówki jajek.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10049/conversions/JxJB6amYIiAevY-thumb.webp)
Faszerowane jajka udekoruj kiełkami, koperkiem lub szczypiorkiem.
Komentarze