Jajka faszerowane burakami i chrzanem
8 porcje
40 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Buraki i chrzan to zdecydowanie smaki Świąt Wielkanocnych. W połączeniu z jajkami, koperkiem i kiełkami stworzą wyjątkową, wiosenną kompozycję. Danie pełne koloru i smaku będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki
4 szt. - jajek ugotowanych na twardo
4 łyżeczki - buraków gotowanych i drobno startych
1-2 łyżeczki - majonezu
1 łyżeczka - chrzanu tartego
2 łyżeczki - koperku posiekanego
dekoracja: - kiełki i szczypiorek lub koperek
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
60.1 kcal
Tłuszcz
4.6 g
Węglowodany
0.9 g
Błonnik
3.7 g
Białko
0.2 g
Sól
0.9 g
Jajka faszerowane burakami i chrzanem
Jajka faszerowane burakami i chrzanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój wzdłuż, delikatnie wyjmij żółtka.
Żółtka przełóż do wyższego naczynia, dodaj starte buraki, chrzan, koperek, majonez, sól oraz pieprz. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę przełóż do woreczka plastikowego, zetnij róg i szprycuj masą połówki jajek.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjna konsystencja gotowa!
Faszerowane jajka udekoruj kiełkami, koperkiem lub szczypiorkiem.
Komentarze