Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to potrawa, która największą popularność zyskała jako przekąska na Święta Wielkanocne. Jajka faszerowane przygotowuje się poprzez ugotowanie jajek na twardo. Po ich ostygnięciu przekraja się je na...
Czytaj więcej
Jajka faszerowane to potrawa, która największą popularność zyskała jako przekąska na Święta Wielkanocne. Jajka faszerowane przygotowuje się poprzez ugotowanie jajek na twardo. Po ich ostygnięciu przekraja się je na pół, a następnie wydrąża żółtka, które zastępuje się farszem. Farsz może mieć różne wydania, ale każdy z nich przygotowywany jest na bazie wydrążonego żółtka, które rozciera się z innym wybranym dodatkiem – szynką, pieczarkami, szczypiorkiem, porem, tuńczykiem, serem, awokado, grzybami, szpinakiem czy cukinią.
Czym nafaszerować jajka?
Jajka z majonezem mogą być uzupełnione różnym rodzajem farszu, w którym majonez również jest ukryty. Do najpopularniejszych przepisów na jajka faszerowane należą:
-
jajka faszerowane tuńczykiem, gdzie żółtka uciera się z tuńczykiem, majonezem i chrzanem,
-
jajka faszerowane szynką, gdzie szynkę kroi się w drobną kostkę, żółtko rozciera widelcem, dodaje się szczypiorek, bazylię lub natkę pietruszki i łączy z majonezem oraz musztardą,
-
jajka faszerowane pieczarkami – pieczarki podsmaża się na maśle wraz z drobno posiekaną cebulą, a po ostygnięciu łączy z roztartym żółtkiem i majonezem.
Wybrany farsz do jajek wprowadza się do wcześniej przekrojonych na pół, ugotowanych białek. Na wypełnione jajko nakłada się majonez do dekoracji. Całość można posypać dodatkowo szczypiorkiem lub koperkiem, a w czasie Świąt Wielkanocnych – rzeżuchą.