Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Placuszki z kaszy gryczanej podawane z hummusem i pieczonym burakiem. 
                
                Składniki
Placuszki
                                                            torebka ugotowanej kaszy gryczanej 
                                                            350 ml mleka (może być mleko roślinne)
                                                            jajko
                                                            2 łyżka mąki tortowej
                                                            1 łyżka nasion Chia (szałwia hiszpańska)
                                                            1 łyżka czarnego sezamu
                                                            szczypta soli
                                                            Hummus
                                                            puszka cieciorki 
                                                            1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
                                                            szczypty mielonego kuminu
                                                            łyżka oliwy
                                                            2-3 łyżka soku z cytryny
                                                            ząbki czosnku
                                                            sól do smaku
                                                            Pieczony burak
                                                            1/2 kg buraków
                                                            150 g sera białego twarogowego
                                                            2 łyżka jogurtu
                                                            1 łyżka oliwy z oliwek
                                                            mały ząbek czosnku
                                                            sól i pieprz do smaku
                                                    Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ilość składników na 15 placuszków.
- Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy jajko, mleko, mąkę i sól. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy nasiona Chia i czarny sezam, mieszamy łyżką.
- Patelnię rozgrzewamy, wylewamy na nią troszkę oliwy, nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym. Smażymy dosyć cienkie placki o średnicy ok.10 cm
Dodatki do placków
- pasta sezamowa, kumin, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Całość blendujemy na jednolitą masę.
- Jeśli trzeba dodajemy więcej soku z cytryny lub innych składników.
- Hummus powiniem być wyrazisty w smaku.
Pieczony burak
- Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki, lekko solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgarznego do 180 stopni C na 30 min.
- Po wyjęciu buraki lekko studzimy. Do wysokiego naczynia przekładamy buraki, dodajemy biały ser, jogurt, oliwę z oliwek i czosnek.
- Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze