Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem

Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placuszki z kaszy gryczanej podawane z hummusem i pieczonym burakiem.

Składniki

Placuszki
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
350 ml mleka (może być mleko roślinne)
jajko
2 łyżka mąki tortowej
1 łyżka nasion Chia (szałwia hiszpańska)
1 łyżka czarnego sezamu
szczypta soli
Hummus
puszka cieciorki
1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
szczypty mielonego kuminu
łyżka oliwy
2-3 łyżka soku z cytryny
ząbki czosnku
sól do smaku
Pieczony burak
1/2 kg buraków
150 g sera białego twarogowego
2 łyżka jogurtu
1 łyżka oliwy z oliwek
mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ilość składników na 15 placuszków.

  1. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy jajko, mleko, mąkę i sól. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  2. Do masy dodajemy nasiona Chia i czarny sezam, mieszamy łyżką.
  3. Patelnię rozgrzewamy, wylewamy na nią troszkę oliwy, nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym. Smażymy dosyć cienkie placki o średnicy ok.10 cm

Dodatki do placków

  1. pasta sezamowa, kumin, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Całość blendujemy na jednolitą masę.
  2. Jeśli trzeba dodajemy więcej soku z cytryny lub innych składników.
  3. Hummus powiniem być wyrazisty w smaku.

Pieczony burak

  1. Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki, lekko solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgarznego do 180 stopni C na 30 min.
  2. Po wyjęciu buraki lekko studzimy. Do wysokiego naczynia przekładamy buraki, dodajemy biały ser, jogurt, oliwę z oliwek i czosnek.
  3. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych