Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
4 porcje
Średnie
Placuszki z kaszy gryczanej podawane z hummusem i pieczonym burakiem.
Składniki
Placuszki
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
350 ml mleka (może być mleko roślinne)
jajko
2 łyżka mąki tortowej
1 łyżka nasion Chia (szałwia hiszpańska)
1 łyżka czarnego sezamu
szczypta soli
Hummus
puszka cieciorki
1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
szczypty mielonego kuminu
łyżka oliwy
2-3 łyżka soku z cytryny
ząbki czosnku
sól do smaku
Pieczony burak
1/2 kg buraków
150 g sera białego twarogowego
2 łyżka jogurtu
1 łyżka oliwy z oliwek
mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
Placuszki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ilość składników na 15 placuszków.
- Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy jajko, mleko, mąkę i sól. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy nasiona Chia i czarny sezam, mieszamy łyżką.
- Patelnię rozgrzewamy, wylewamy na nią troszkę oliwy, nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym. Smażymy dosyć cienkie placki o średnicy ok.10 cm
Dodatki do placków
- pasta sezamowa, kumin, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Całość blendujemy na jednolitą masę.
- Jeśli trzeba dodajemy więcej soku z cytryny lub innych składników.
- Hummus powiniem być wyrazisty w smaku.
Pieczony burak
- Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki, lekko solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgarznego do 180 stopni C na 30 min.
- Po wyjęciu buraki lekko studzimy. Do wysokiego naczynia przekładamy buraki, dodajemy biały ser, jogurt, oliwę z oliwek i czosnek.
- Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze