Placuszki z kaszy gryczanej podawane z hummusem i pieczonym burakiem.
Ilość składników na 15 placuszków.
- Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy jajko, mleko, mąkę i sól. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy nasiona Chia i czarny sezam, mieszamy łyżką.
- Patelnię rozgrzewamy, wylewamy na nią troszkę oliwy, nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym. Smażymy dosyć cienkie placki o średnicy ok.10 cm
Dodatki do placków
- pasta sezamowa, kumin, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Całość blendujemy na jednolitą masę.
- Jeśli trzeba dodajemy więcej soku z cytryny lub innych składników.
- Hummus powiniem być wyrazisty w smaku.
Pieczony burak
- Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki, lekko solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgarznego do 180 stopni C na 30 min.
- Po wyjęciu buraki lekko studzimy. Do wysokiego naczynia przekładamy buraki, dodajemy biały ser, jogurt, oliwę z oliwek i czosnek.
- Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.