Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jajka w grzybach portobello z grzankami

Jajka w grzybach portobello z grzankami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealne na wykwintne śniadanie.

Składniki

4 grzyby portobello
4 jajka
4 kromki chleba
4 plastry sera mozzarella
1 szalotka
1 łyżeczka parmezanu
1 łyżka oleju
Szczypiorek
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Opis wykonania

Pieczarki oczyść i usuń nóżki. Kapelusze ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop delikatnie olejem. Ostrożnie wbij jajka w zagłębienia kapeluszy i oprósz pieprzem oraz parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Gdy grzyby będą się piekły, pokrój drobno nóżki i szalotkę. Następnie podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy cebula się zeszkli dodaj natkę i całość wymieszaj. Powstały farsz nałóż na kromki i przykryj je plastrami mozzarelli.

Porada

Natkę pietruszki możesz zamienić na bazylię.



Bosh Logo
Bosh

Kromki wsadź do piekarnika na 5 minut przed końcem pieczenia grzybów, aby ser się rozpuścił a chleb zrobił się chrupki.

Gotowe grzyby i grzanki posyp szczypiorkiem. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Przyznam, że przy pierwszym podejściu "rozwaliły" mi się grzyby, więc musiałam zaimprowizować i zmienić sposób podania, nadal wyszło bardzo smacznie.