Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jajka zapiekane ze szpinakiem i porem

Jajka zapiekane ze szpinakiem i porem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z jajek takich jak jajecznica czy omlet. Dobrze smakuje z szklanką kefiru lub maślanki.

Składniki

4 szt. jajka
250 g szpinak baby
1 szt. por
1-2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka olej kokosowy lub oliwa
1/2 łyżeczka pieprz
1 szczypta sól
1-2 łyżka opcjonalnie serek kremowy (niekoniecznie)

Opis wykonania

Szpinak myjemy i przelewamy wrzątkiem. Przepłukujemy zimną wodą. Odciskamy i siekamy niezbyt drobno. Por kroimy na cienkie plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę. Podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy por i dusimy na średnim ogniu, aż nieco zmięknie. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko razem dosłownie minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy na tym etapie dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Umieszczamy szpinak w naczyniach do zapiekania (można użyć dwóch małych lub jednego nieco większego). Przy użyciu łyżki robimy niewielkie zagłębiena i wbijamy w nie jajka. Zapiekamy w piekarniku temperaturze 175 stopni, aż jajka się nie zetną (przede wszystkim białka, żółtka mogą pozostać lekko płynne). Potrwa to koło 15 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych