


Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z jajek takich jak jajecznica czy omlet. Dobrze smakuje z szklanką kefiru lub maślanki.
Szpinak myjemy i przelewamy wrzątkiem. Przepłukujemy zimną wodą. Odciskamy i siekamy niezbyt drobno. Por kroimy na cienkie plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę. Podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy por i dusimy na średnim ogniu, aż nieco zmięknie. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko razem dosłownie minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy na tym etapie dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Umieszczamy szpinak w naczyniach do zapiekania (można użyć dwóch małych lub jednego nieco większego). Przy użyciu łyżki robimy niewielkie zagłębiena i wbijamy w nie jajka. Zapiekamy w piekarniku temperaturze 175 stopni, aż jajka się nie zetną (przede wszystkim białka, żółtka mogą pozostać lekko płynne). Potrwa to koło 15 minut.