Jajka zapiekane ze szpinakiem i porem
2 porcje
30 min
Łatwe
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z jajek takich jak jajecznica czy omlet. Dobrze smakuje z szklanką kefiru lub maślanki.
Składniki
4 szt. jajka
250 g szpinak baby
1 szt. por
1-2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka olej kokosowy lub oliwa
1/2 łyżeczka pieprz
1 szczypta sól
1-2 łyżka opcjonalnie serek kremowy (niekoniecznie)
Jajka zapiekane ze szpinakiem i porem
Jajka zapiekane ze szpinakiem i porem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szpinak myjemy i przelewamy wrzątkiem. Przepłukujemy zimną wodą. Odciskamy i siekamy niezbyt drobno.
Por kroimy na cienkie plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę. Podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy por i dusimy na średnim ogniu, aż nieco zmięknie. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko razem dosłownie minutę i zdejmujemy z ognia.
Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy na tym etapie dodać serek kremowy i dobrze wymieszać.
Umieszczamy szpinak w naczyniach do zapiekania (można użyć dwóch małych lub jednego nieco większego). Przy użyciu łyżki robimy niewielkie zagłębiena i wbijamy w nie jajka.
Zapiekamy w piekarniku temperaturze 175 stopni, aż jajka się nie zetną (przede wszystkim białka, żółtka mogą pozostać lekko płynne). Potrwa to koło 15 minut.
Komentarze