Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe żelki wykonane wyłącznie z jabłka. W podanym czasie nie uwzględniłam czasu suszenia. Należy dodać minimum 3 godziny.

Składniki

4 szt. Jabłka

Opis wykonania

Jabłka obrać ze skórki, pokroić i zblendować na mus. Jeżeli mus jest zbyt kwaśny można dodać odrobinę miodu, natomiast gdy jest zbyt słodki to dodajemy soku z cytryny. Przez chwilę mus odparowujemy na małym gazie. Następnie całość wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa powinna mieć ok 1 cm. Suszymy w piekarniku rozgrzanym do 70 stopni przez 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Zaglądamy czy ma jest ścisła i się nie lepi do palców. W razie potrzeby suszymy dłużej. Kiedy masa jest już ścisła czekamy aż wystygnie. Po tym czasie kroimy na paseczki i odklejamy od papieru. Następnie zwijamy w ruloniki. Ja dodatkowo związałam je sznureczkiem dla dekoracji i aby sie nie rozwijały. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych