Jednoskładnikowe zelki
4 porcje
20 min
Łatwe
Zdrowe żelki wykonane wyłącznie z jabłka. W podanym czasie nie uwzględniłam czasu suszenia. Należy dodać minimum 3 godziny.
Składniki
4 szt. Jabłka
Jednoskładnikowe zelki
Jednoskładnikowe zelki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obrać ze skórki, pokroić i zblendować na mus. Jeżeli mus jest zbyt kwaśny można dodać odrobinę miodu, natomiast gdy jest zbyt słodki to dodajemy soku z cytryny. Przez chwilę mus odparowujemy na małym gazie. Następnie całość wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa powinna mieć ok 1 cm. Suszymy w piekarniku rozgrzanym do 70 stopni przez 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Zaglądamy czy ma jest ścisła i się nie lepi do palców. W razie potrzeby suszymy dłużej. Kiedy masa jest już ścisła czekamy aż wystygnie. Po tym czasie kroimy na paseczki i odklejamy od papieru. Następnie zwijamy w ruloniki. Ja dodatkowo związałam je sznureczkiem dla dekoracji i aby sie nie rozwijały. Smacznego!
Komentarze