Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rożki z kruchego ciasta z orzechami laskowymi i konfiturą malinową.

Składniki

blacha uniwersalna
Ciasto kruche:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
jajka
100 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Obłożenie:
125 g masła lub margaryny
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżka wody
125 g zmielonych orzechów laskowych
125 g siekanych orzechów laskowych
200 g konfitury malinowej
Polewa:
100 g kuwertury

Opis wykonania

Z podanych składników szybko ugnieść ciasto i na ok. 1 godzinę odstawić w zimne miejsce. Mieszając, zagotować masło z cukrem, cukrem waniliowym i wodą. Dodać orzechy. Ostudzić. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na papierze i posmarować rozgrzaną konfiturą. Ostudzoną masę równomiernie rozłożyć na cieście i piec w podany sposób. Następnie wyciąć małe trójkąciki i dwa rogi zanurzyć w roztopionej kuwerturze.

 

Sposób nastawiania: 

Grzanie górne/dolne 170-190⁰C, 25-35 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
To jeden ze smaczniejszych słodyczy jakie istnieją. Orzechy laskowe uwielbiam