Rożki z orzechami
4 porcje
Średnie
Rożki z kruchego ciasta z orzechami laskowymi i konfiturą malinową.
Składniki
blacha uniwersalna
Ciasto kruche:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
jajka
100 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Obłożenie:
125 g masła lub margaryny
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżka wody
125 g zmielonych orzechów laskowych
125 g siekanych orzechów laskowych
200 g konfitury malinowej
Polewa:
100 g kuwertury
Rożki z orzechami
Rożki z orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników szybko ugnieść ciasto i na ok. 1 godzinę odstawić w zimne miejsce. Mieszając, zagotować masło z cukrem, cukrem waniliowym i wodą. Dodać orzechy. Ostudzić. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na papierze i posmarować rozgrzaną konfiturą. Ostudzoną masę równomiernie rozłożyć na cieście i piec w podany sposób. Następnie wyciąć małe trójkąciki i dwa rogi zanurzyć w roztopionej kuwerturze.
Sposób nastawiania:
Grzanie górne/dolne 170-190⁰C, 25-35 minut.
Komentarze