Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placuszki ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem,szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji

Składniki

370 g jogurt naturalny
200 g truskawki
3 szt. jajka
3 łyżka masło
2 szklanka mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka cukier puder
2 łyżeczka cukier waniliowy
1 szczypta sól
klarowane masło do smażenia
cukier puder do posypania

Opis wykonania

Sposób przygotowania 1. Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Paulina24
Polecam, u mnie wersja z borówkami
Marzenna
Takie racuszki są zawsze pyszne szczególnie w sezonie truskawkowym.
Aleksandra J
Fajne placuszki 😊
Ewusia1222
Wspaniałe, u mnie wersja z bananem.