Jogurtowe placuszki z truskawkami
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 2)
Placuszki ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem,szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji
Składniki
370 g jogurt naturalny
200 g truskawki
3 szt. jajka
3 łyżka masło
2 szklanka mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka cukier puder
2 łyżeczka cukier waniliowy
1 szczypta sól
klarowane masło do smażenia
cukier puder do posypania
Jogurtowe placuszki z truskawkami
Jogurtowe placuszki z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposób przygotowania 1. Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Komentarze