Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placuszki ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem,szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji

Składniki

370 g jogurt naturalny
200 g truskawki
3 szt. jajka
3 łyżka masło
2 szklanka mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka cukier puder
2 łyżeczka cukier waniliowy
1 szczypta sól
klarowane masło do smażenia
cukier puder do posypania

Opis wykonania

Sposób przygotowania 1. Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Paulina24
Polecam, u mnie wersja z borówkami
Marzenna
Takie racuszki są zawsze pyszne szczególnie w sezonie truskawkowym.
Aleksandra J
Fajne placuszki 😊
Ewusia1222
Wspaniałe, u mnie wersja z bananem.

Powiązane przepisy