Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z grzybami

Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z grzybami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

110 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne,idealnie pasuje do kaszy. Przepisy na Wielkanoc lub Boże Narodzenie nie mogą obejść się bez kaczki!

Składniki

1,5 kg kaczka
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz
6 szt. szalotki
4-6 szt. ząbek czosnku
2 łyżka olej rzepakowy
500 g kapusta kiszona domowa
3 szt. liście laurowe
5 szt. ziele angielskie
10 szt. śliwki wędzone
2 łyżka masło
150 ml piwo jabłkowe lub cydr
1 szklanka kasza pęczak
6 szt. grzyby leśne mrożone
1 szt. cebula
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka sos sojowy
1 szt. pietruszka peczek
200 ml piwo jabłkowe
2 łyżka olej rzepakowy
50 g płatki migdałowe
1 szczypta sól morska
1 szczypta pieprz do smaku

Opis wykonania

Kaczkę dokładnie umyć, odciąć szyję pozostawiając częściowo skórę, by łatwiej ją zamknąć do faszerowania. Czosnek przecisnąć przez praskę,wymieszać z solą i pierzem. Natrzeć całą tuszkę w środku. Odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekane drobno szalotki, podsmażyć. Kapustę odcisnąć, pokroić, dołożyć na patelnię. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, smażyć. Ewentualnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Dodać śliwki i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wypełnić kaczkę farszem i spiąć wykałaczkami. Posmarować tuszkę masłem, przełożyć do brytfanki, przykryć. Wstawić do pieca do 175C piec 30 minut, podlać piwem jabłkowym piec ok 1,5h, podlewając ją sosem. Gdy będzie miękka odkryć, zwiększyć temp do 200°C i zarumienić przez ok 20-30 minut. Wyjąć, podzielić na porcje. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Grzyby i cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i grzyby smażyć. Na patelnie dać ugotowaną kasze, wymieszać, dać sos sojowy, tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natke.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych