Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekany kalafior pod białym sosem z jakiem sadzonym okraszonym zielonym.

Składniki

1 szt. Kalafior
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 szt. ząbek czosknku
4 łyżka jogurt naturalny
1 szczypta mielony kumin
2 łyżka sok z cytryny
3 szt. jajko
2-3 łyżeczka olej rzepakowy
1 łyżka posiekany szczypiorek
1 łyżka posiekany koperek

Opis wykonania

To danie, to moja lżejsza wersja kalafiora pod beszamelem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Kalafiora rozdzielam na różyczki i przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam łyżką oleju i doprawiam solą i pieprzem. Piekę około 30 minut, w połowie czasu mieszam. W tym czasie przygotowuję sos: jogurt mieszam z sokiem z cytryny i kuminem, solą i pieprzem. A także smażę jajka na oleju rzepakowym oraz siekam zioła. Upieczonego kalafiora polewam sosem i posypuję koperkiem, obok podaję jajka obsypane szczypiorkiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Ciekawy przepis, kalafior z jajkiem przyrządzałam zawsze w formie jajecznicy, wypróbuję go na pewno.