Kalafior z jajem ;)
3 porcje
30 min
Łatwe
Zapiekany kalafior pod białym sosem z jakiem sadzonym okraszonym zielonym.
Składniki
1 szt. Kalafior
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 szt. ząbek czosknku
4 łyżka jogurt naturalny
1 szczypta mielony kumin
2 łyżka sok z cytryny
3 szt. jajko
2-3 łyżeczka olej rzepakowy
1 łyżka posiekany szczypiorek
1 łyżka posiekany koperek
Kalafior z jajem ;)
Kalafior z jajem ;)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To danie, to moja lżejsza wersja kalafiora pod beszamelem.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Kalafiora rozdzielam na różyczki i przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam łyżką oleju i doprawiam solą i pieprzem. Piekę około 30 minut, w połowie czasu mieszam.
W tym czasie przygotowuję sos: jogurt mieszam z sokiem z cytryny i kuminem, solą i pieprzem. A także smażę jajka na oleju rzepakowym oraz siekam zioła.
Upieczonego kalafiora polewam sosem i posypuję koperkiem, obok podaję jajka obsypane szczypiorkiem.
Komentarze