Kapuśniok
9 porcje
60 min
Średnie
z kiszonej kapusty.Polecam
Składniki
5 l. wody
1 kość wieprz. wędzona (lub dwie)
2-3 liść laurowy
2-3 liść laurowy
1 łyżka kminku
2 średnie marchewki lub 1 duża starta na dużych oczkach
50dag.kiełbasy zwyczajnej lub innej wędzonej
50dag.boczek wędzony surowy lub gotowany
2 średnie cebule
1,5kg. kapusty kiszonej
0,5dag. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
2-3 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
natka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
sól,pieprz,maggi,papryka słodka w sypka do smaku
Kapuśniok
Kapuśniok
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlać wodę,kośc liść laurowy,ziele angielskie,szczyptę soli gotować wywar na średnim ogniu ok.60 min.W między czasie boczek,kiełbasę,cebulę,czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodając koncentrat i mąkę robiąc tz. zasmażkę .Kminek zalewamy pół szklanki wrzątku (5 min.parzenia).Marchewkę płuczemy,obieramy trzemy na tarce i wrzucamy do wywaru.Kapustę płuczemy,kroimy wrzucamy do wywaru gotujemy do miękkości.Ziemniaki,obieramy,płuczemy ,kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku (delikatnie solimy).Zasmażkę , ziemniaki , kminek dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku.Podajemy z posiekaną pietruszką i ciemnym pieczywem.SMACZNEGO.
Komentarze