Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
z kiszonej kapusty.Polecam

Składniki

5 l. wody
1 kość wieprz. wędzona (lub dwie)
2-3 liść laurowy
2-3 liść laurowy
1 łyżka kminku
2 średnie marchewki lub 1 duża starta na dużych oczkach
50dag.kiełbasy zwyczajnej lub innej wędzonej
50dag.boczek wędzony surowy lub gotowany
2 średnie cebule
1,5kg. kapusty kiszonej
0,5dag. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
2-3 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
natka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
sól,pieprz,maggi,papryka słodka w sypka do smaku

Opis wykonania

Do garnka wlać wodę,kośc liść laurowy,ziele angielskie,szczyptę soli gotować wywar na średnim ogniu ok.60 min.W między czasie boczek,kiełbasę,cebulę,czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodając koncentrat i mąkę robiąc tz. zasmażkę .Kminek zalewamy pół szklanki wrzątku (5 min.parzenia).Marchewkę płuczemy,obieramy trzemy na tarce i wrzucamy do wywaru.Kapustę płuczemy,kroimy wrzucamy do wywaru gotujemy do miękkości.Ziemniaki,obieramy,płuczemy ,kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku (delikatnie solimy).Zasmażkę , ziemniaki , kminek dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku.Podajemy z posiekaną pietruszką i ciemnym pieczywem.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Kolejny Polski klasyk. Dawno nie jadłem