Kapuśniok
 
                                            9 porcji
60 min
Średnie
                    z kiszonej kapusty.Polecam
                
                Składniki
5 l. wody
                                                            1 kość wieprz. wędzona (lub dwie)
                                                            2-3 liść laurowy
                                                            2-3 liść laurowy
                                                            1 łyżka kminku
                                                            2 średnie marchewki lub 1 duża starta na dużych oczkach
                                                            50dag.kiełbasy zwyczajnej lub innej wędzonej
                                                            50dag.boczek wędzony surowy lub gotowany
                                                            2 średnie cebule
                                                            1,5kg. kapusty kiszonej
                                                            0,5dag. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
                                                            2-3 łyżki mąki pszennej
                                                            natka pietruszki
                                                            natka pietruszki
                                                            3-4 ząbki czosnku
                                                            sól,pieprz,maggi,papryka słodka w sypka do smaku
                                                    Kapuśniok
Kapuśniok
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Do garnka wlać wodę,kośc liść laurowy,ziele angielskie,szczyptę soli gotować wywar na średnim ogniu ok.60 min.W między czasie boczek,kiełbasę,cebulę,czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodając koncentrat i mąkę robiąc tz. zasmażkę .Kminek zalewamy pół szklanki wrzątku (5 min.parzenia).Marchewkę płuczemy,obieramy trzemy na tarce i wrzucamy do wywaru.Kapustę płuczemy,kroimy wrzucamy do wywaru gotujemy do miękkości.Ziemniaki,obieramy,płuczemy ,kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku (delikatnie solimy).Zasmażkę , ziemniaki , kminek dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku.Podajemy z posiekaną pietruszką i ciemnym pieczywem.SMACZNEGO.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze