Makaron z bryndzą i jajkiem w koszulce
4 porcje
26 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Makaron z bryndzą i jajkiem w koszulce
Makaron z bryndzą i jajkiem w koszulce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną na kawałeczki bryndzę, a na środek makaronu jajko w koszulce. Całość polewamy stopionym masłem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem. Przygotowanie jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Komentarze