Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z bryndzą i jajkiem w koszulce

Makaron z bryndzą i jajkiem w koszulce
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

26 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wybrałam naszą kuchnię polską, prostą, ale niebanalną. Bryndza, która w moim rejonie jest produkowana, do makaronu została dodana. Jajka w koszulkach, zazwyczaj podawane na śniadanie, tym razem serwowane są na główne danie. Smacznego!

Składniki

6 szt. gniazdek makaronu
pęczka szczypiorku
2 szt. świeże jajka
2 łyżka octu
sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
1 łyżka masła klarowanego

Opis wykonania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną na kawałeczki bryndzę, a na środek makaronu jajko w koszulce. Całość polewamy stopionym masłem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem. Przygotowanie jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy