Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kasza jaglana z duszonymi warzywami

Opis wykonania

Kasza jaglana ma ciekawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Proponuję kaszę jaglaną w połączeniu z aromatycznymi, duszonymi warzywami.

Kasza jaglana z duszonymi warzywami - krok 1

Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki orzechowy zapach.

Kasza jaglana z duszonymi warzywami - krok 2

Do garnka dodaj łyżkę masła, dopraw kurkumą i solą, wymieszaj oraz zalej wrzącą wodą.

Garnek z kaszą przykryj pokrywką i zostaw na małym ogniu przez około 20-30 minut, do całkowitego wchłonięcia wody (nie mieszaj już w trakcie gotowania). Ugotowaną kaszę odstaw.

Kasza jaglana z duszonymi warzywami - krok 3

W osobnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż całość przez 2 minuty.

Wrzuć pokrojone w kostkę papryki i duś 3-4 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Duś kolejne 3 minuty.

Kasza jaglana z duszonymi warzywami - krok 4

Na koniec dodaj obrane i pokrojone pomidory. Dopraw mieszanką przypraw. Wszystkie warzywa duś 10 minut.

Ugotowaną kaszę jaglaną połącz z warzywami. Podawaj ze świeżymi ziołami.