Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kasza jaglana ma ciekawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Proponuję kaszę jaglaną w połączeniu z aromatycznymi, duszonymi warzywami.

Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 cukinia
4 pomidory
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: kolendra, kumin, papryka słodka, kurkuma, cynamon, goździki, imbir, zioła prowansalskie
Świeże zioła do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
310 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Węglowodany
45.4 g
Błonnik
9.4 g
Białko
6.5 g
Sól
0 g

Opis wykonania

1

Kaszę jaglaną upraż na dnie suchego garnka, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki orzechowy zapach.

2

Do garnka dodaj łyżkę masła, dopraw kurkumą i solą, wymieszaj oraz zalej wrzącą wodą.

Garnek z kaszą przykryj pokrywką i zostaw na małej mocy płyty grzewczej przez około 20–30 minut, do całkowitego wchłonięcia wody (nie mieszaj już w trakcie gotowania). Ugotowaną kaszę odstaw.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

W osobnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż całość przez 2 minuty.

Wrzuć pokrojone w kostkę papryki i duś 3–4 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Duś kolejne 3 minuty.

4

Na koniec dodaj obrane i pokrojone pomidory. Dopraw mieszanką przypraw. Wszystkie warzywa duś 10 minut.

Ugotowaną kaszę jaglaną połącz z warzywami. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych