


Kasza jaglana ma ciekawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Proponuję kaszę jaglaną w połączeniu z aromatycznymi, duszonymi warzywami.
Kaszę jaglaną upraż na dnie suchego garnka, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki orzechowy zapach.
Do garnka dodaj łyżkę masła, dopraw kurkumą i solą, wymieszaj oraz zalej wrzącą wodą.
Garnek z kaszą przykryj pokrywką i zostaw na małej mocy płyty grzewczej przez około 20–30 minut, do całkowitego wchłonięcia wody (nie mieszaj już w trakcie gotowania). Ugotowaną kaszę odstaw.
W osobnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż całość przez 2 minuty.
Wrzuć pokrojone w kostkę papryki i duś 3–4 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Duś kolejne 3 minuty.
Na koniec dodaj obrane i pokrojone pomidory. Dopraw mieszanką przypraw. Wszystkie warzywa duś 10 minut.
Ugotowaną kaszę jaglaną połącz z warzywami. Podawaj ze świeżymi ziołami.