Kebabcze z kaszą jaglaną
4 porcje
Średnie
Pyszne danie, idealna propozycja na domowy obiad, łatwe do przygotowania także w plenerze na grillu. Do tego kasza jaglana, która jest zdrowa i pożywna.
Składniki
1/2 kg Mięso mielone - łopatka
3/4 szklanka Kasza jaglana
1 szt. Cebula
4 szt. Czosnek - ząbki
1 łyżeczka Kurkuma
2 łyżeczka Słodka papryka wędzona
1 łyżeczka Kminek
Pieprz, sól
1 łyżeczka Majeranek
1 szt. Jajko
1 szt. Jogurt naturalny
Miks sałat
Kebabcze z kaszą jaglaną
Kebabcze z kaszą jaglaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj kaszę. Posiekaj drobno cebulkę, przeciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do mięsa razem z przyprawami. Mieszaj mikserem około 5 minut, dodaj jajo i ponownie mieszaj 5 minut, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i ostatecznie wymieszaj. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Z mięsa uformuj wałki i nadziej na patyczki. Smaż na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony aż mięso będzie rumiane. Przeciśnij dwa ząbki czosnku do jogurtu, dopraw solą. Na talerz wyłóż sałatę, połóż na niej kebabcze, polej sosem jogurtowym.
Komentarze