Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Tradycyjne danie kuchni koreańskiej, czyli kimbap, wykonasz szybko i łatwo. Kimbap w wyglądzie jest podobny do sushi – gotowany ryż również owija się w wodorosty, jednak do przyrządzenia farszu używa się nie surowych warzyw, lecz kiszonych i konserwowanych.

Składniki

4 arkusze - nori
200 g - łososia (filet)
80 g - kimchi
1 garść - świeżego szpinaku
- sól
- sos sojowy do podania

Opis wykonania

Krok 1

Ryż opłucz i ugotuj zgodnie z instrukcją. Przełóż miski, dodaj sól i delikatnie wymieszaj, a potem odstaw do wystygnięcia. Łososia smaż na płycie grzewczej od strony skóry ok. 5–6 minut, po czym przewróć na drugą stronę i smaż ok. 2 minut, odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Glony Nori ułóż na bambusowej macie. Glona pokryj ryżem do 2/3 wysokości arkusza. Na środku ryżu ułóż ¼ łososia, paski ogórka, kimchi i liście szpinaku, a następnie zwiń rolkę. Zwilż krawędź nori, rolkę mocno dociśnij matą i uformuj kształt.

Rolkę pokrój na plastry i podawaj.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%. 



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych