


Lista warzyw, które możemy kisić jest naprawdę długa. Sprawdźcie moją mistrzowską propozycję na kiszone warzywa.
Rzodkiewki myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy zielone części. Młode listki botwinki myjemy, a buraczki szorujemy pod bieżącą wodą. Kalafiora myjemy i rozdrabniamy na małe różyczki. Kapustę kroimy w cząstki po 100 g. Używamy tylko białych części porów. Kroimy je na 10 cm kawałki i dokładnie płuczemy. W krojeniu warzyw może pomóc Ci robot kuchenny.
Przygotowujemy solankę. Potrzebne będą 2 litry wody, 30 g niejodowanej soli kamiennej, 10 liści laurowych, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżka imbiru.
Wodę zagotowujemy, dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia.
Warzywa na przemian układamy ściśle w słoiku. Zalewamy letnią solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy na 7-14 dni.
W trakcie kiszenia usuwamy powstające pęcherzyki powietrza.