Kiszone warzywa
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kiszone warzywa
Kiszone warzywa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rzodkiewki myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy zielone części. Młode listki botwinki myjemy, a buraczki szorujemy pod bieżącą wodą. Kalafiora myjemy i rozdrabniamy na małe różyczki. Kapustę kroimy w cząstki po 100 g. Używamy tylko białych części porów. Kroimy je na 10 cm kawałki i dokładnie płuczemy. W krojeniu warzyw może pomóc Ci robot kuchenny.
Przygotowujemy solankę. Potrzebne będą 2 litry wody, 30 g niejodowanej soli kamiennej, 10 liści laurowych, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżka imbiru.
Wodę zagotowujemy, dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Warzywa na przemian układamy ściśle w słoiku. Zalewamy letnią solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy na 7-14 dni.
W trakcie kiszenia usuwamy powstające pęcherzyki powietrza.
Komentarze