Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po kalafior. Przygotowanie kiszonych różyczek kalafiora jest niezwykle proste w warunkach domowych. Smakuje rewelacyjnie.

Składniki

1 l wody
1 kalafior
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego

Opis wykonania

Kalafior oczyść, podziel na różyczki.

Na płycie grzewczej zagotuj wodę z solą, mieszaj, aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

Na dnie dobrze umytego i sparzonego słoika ułóż różyczki kalafiora, ząbki czosnku i przyprawy.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij (np. małym talerzykiem), żeby kalafior nie pływał po powierzchni.

Odstaw do kiszenia np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Ciekawy smak pyszne salatki obiadowe wychodzą z różnych kiszonych warzyw polecam spróbować