Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kiszony kalafior

Opis wykonania

Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po kalafior.. Przygotowanie kiszonych różyczek kalafiora jest niezwykle proste w warunkach domowych. Smakuje rewelacyjnie.

Kiszony kalafior - krok 1

Kalafior oczyść, podziel na różyczki.

Kiszony kalafior - krok 2

Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

Na dnie dobrze umytego i sparzonego słoika ułóż różyczki kalafiora, ząbki czosnku i przyprawy.

Kiszony kalafior - krok 3

Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij (np. małym talerzykiem), żeby kalafior nie pływał po powierzchni.

Odstaw do kiszenia na np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.