Kiszony kalafior
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po kalafior. Przygotowanie kiszonych różyczek kalafiora jest niezwykle proste w warunkach domowych. Smakuje rewelacyjnie.
Składniki
1 l wody
1 kalafior
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalafior oczyść, podziel na różyczki.
Na płycie grzewczej zagotuj wodę z solą, mieszaj, aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
Na dnie dobrze umytego i sparzonego słoika ułóż różyczki kalafiora, ząbki czosnku i przyprawy.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij (np. małym talerzykiem), żeby kalafior nie pływał po powierzchni.
Odstaw do kiszenia np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.
Komentarze