Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Ratatouille to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zachwyca prostotą i aromatem świeżych warzyw. Duszona mieszanka bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli to prawdziwa kwintesencja śródziemnomorskiego smaku. Idealne zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy ryb.

Składniki

1 szt. - papryki żółtej (średniej)
1 szt. - papryki czerwonej
1 szt. - bakłażana
1 szt. - cukinii (średniej)
2 szt. - pomidorów
1 szt. - cebuli (średniej)
2 ząbki - czosnku
1 łyżeczki - ziół prowansalskich
1 łyżeczka - papryki słodkiej
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sól
- listki bazylii (do dekoracji)

Opis wykonania

pokrojone warzywa w kostkę

Przygotowanie warzyw

Paprykę i pomidory pokrój w większą kostkę, cukinię w ćwiartki, cebulę pokrój drobno, czosnek posiekaj.

pokrojony w kostkę bakłażan

Bakłażana pokrój w większą kostkę. Jeśli bakłażan po przekrojeniu będzie gorzki, posyp go solą, odstaw na 15 minut po czym przepłucz wodą i osusz.

warzywa na ratatuj w garnku

Smażenie składników

Do większego garnka wlej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj paprykę, smaż przez 3 minuty.

Porada

ak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 4

Dodaj bakłażana i cukinię, duś kolejne 5 minut.

warzywa na ratatuj w garnku

Duszenie warzyw z pomidorami

Dodaj pomidory, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz sól do smaku, duś kolejne 10–12 minut.

Krok 6

Podanie

Podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek do innych dań.

Wskazówki i triki

  • Ratatuj zyskuje głębszy smak po kilku godzinach – możesz je przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.
  • Jeśli chcesz uzyskać elegancką formę (jak w filmowym „Ratatouille”), pokrój warzywa w cienkie plasterki i zapiecz je warstwowo w piekarniku.
  • Doskonały dodatek do pieczonego kurczaka, ryby lub jako samodzielne, lekkie danie wege z bagietką.

Sprawdź także: FIT OBIAD: Ratatouille z kurczakiem i ryżem

FAQ

Czy ratatuj można podać na zimno?

Tak, ratatuj świetnie smakuje także w temperaturze pokojowej – idealny jako przystawka lub sałatka warzywna.

Jakie warzywa są obowiązkowe w klasycznym ratatuj?

Podstawa to bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, cebula i czosnek – to one tworzą oryginalny smak potrawy.

Czy można przygotować ratatuj w piekarniku?

Tak, to popularna wersja – warzywa ułóż warstwowo w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i zapiekaj ok. 45 minut w 180°C.

Czy ratatuj można mrozić?

Tak, ale najlepiej w szczelnych pojemnikach. Po rozmrożeniu wystarczy je lekko podgrzać na patelni.

Z czym najlepiej podawać ratatuj?

Świetnie komponuje się z ryżem, kaszą kuskus, bagietką lub grillowanym kurczakiem.

Sprawdź także: Azjatyckie ratatuj

Porada Szefa

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się, co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych