Klopsy po królewiecku z kaparami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Klopsy po królewiecku z kaparami
Klopsy po królewiecku z kaparami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bułki pokroić w grubą kostkę i namoczyć w zimnej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i odstawić do ostygnięcia. Wycisnąć bułkę, dodać mięso mielone, siekaną cebulę, sardele, musztardę, jajo, sól, pieprz i paprykę, następnie mikserem z hakami do ciasta zagnieść ciasto. Wilgotnymi rękami uformować z ciasta osiem klopsów. Włożyć do nieperforowanego pojemnika, podlać bulionem i gotować na parze według przepisu. Wyjąć klopsy, włożyć do miski i trzymać w cieple. Bulion przecedzić przez sito i odmierzyć z niego 400 ml. Na sos rozpuścić w garnku masło, dodać w mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Dolewać powoli gorący bulion. Zagotować ciągle mieszając, gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Sos zdjąć z pola grzejnego. Żółtko i śmietanę połączyć trzepaczką do ubijania piany i wymieszać z sosem. Sos ostrożnie podgrzać, dodać kapary i doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Polać klopsy sosem i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 95⁰C, 20-22 minuty. Wariant: można również uformować 12 małych klopsów i czas gotowania wynosi wówczas 12-15 minut. Wskazówka: dobrze smakuje do tego ryż lub ziemniaki puree i zielona sałata.
Komentarze