Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klopsy z mięsa mielonego, sardeli z sosem z kaparami. Potrawy na Wielkanoc powinny być wyjątkowe - takie są także klopsiki po królewiecku.

Składniki

bułka, lekko pdduszona
1 łyżka masła
cebula, drobno siekana
500 g mieszanego mięsa mielonego
sardele, drobno siekane
1-2 łyżeczka średnio ostrej musztardy
jajo
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
Sos:
20 g masła
30 g mąki
żółtko
150 ml śmietany
2 łyżeczka kaparów
sok z cytryny do smaku

Opis wykonania

Bułki pokroić w grubą kostkę i namoczyć w zimnej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i odstawić do ostygnięcia. Wycisnąć bułkę, dodać mięso mielone, siekaną cebulę, sardele, musztardę, jajo, sól, pieprz i paprykę, następnie mikserem z hakami do ciasta zagnieść ciasto. Wilgotnymi rękami uformować z ciasta osiem klopsów. Włożyć do nieperforowanego pojemnika, podlać bulionem i gotować na parze według przepisu. Wyjąć klopsy, włożyć do miski i trzymać w cieple. Bulion przecedzić przez sito i odmierzyć z niego 400 ml. Na sos rozpuścić w garnku masło, dodać w mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Dolewać powoli gorący bulion. Zagotować ciągle mieszając, gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Sos zdjąć z pola grzejnego. Żółtko i śmietanę połączyć trzepaczką do ubijania piany i wymieszać z sosem. Sos ostrożnie podgrzać, dodać kapary i doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Polać klopsy sosem i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 95⁰C, 20-22 minuty. Wariant: można również uformować 12 małych klopsów i czas gotowania wynosi wówczas 12-15 minut. Wskazówka: dobrze smakuje do tego ryż lub ziemniaki puree i zielona sałata.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Za chwilę wszystko się okaże jak przyjmie moja rodzina smak sardeli i kaparów
Radosław
Kapary bardzo fajnie podkręcają smak kotletów
Ewusia1222
Bardzo dobre- super przepis
bsylvia
Pyszne klopsy, polecam!