Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Klopsy wołowe z cytrynową kaszą bulgur

Opis wykonania

Aromatyczne danie pełne smaku i zapachu. Delikatne klopsy, połączone z wyrazistym w smaku sosem, podane na kaszy pachnącej cytryną oraz cynamonem. Wołowina to zawsze dobry wybór!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Kasza Bulgur: w osolonej wodzie ugotować kaszę z dodatkiem laski cynamonu oraz 2 kiszonych cytryn.Sos pomidorowy; do malaksera włożyć passate ,wędzoną paprykę w proszku, 1 pęczek kolendry, 2 dymki, sól, pieprz, 4 kawałki grilowanej czerwonej papryki i wszystko zmiksować na gęsty sos. Pulpety ; mięso mielone doprawić solą ,pieprzem , przyprawą garam masala. Wymieszać i uformować małe pulpety. Podpiec do zrumienienia najpierw na suchej patelni następnie dolać 2 łyżki oleju i smażyć 2-3 min. Do zrumienionych pulpetów wlać sos pomidorowy oraz dodać fasolę czerwoną, którą najpierw należy zrumienić na suchej patelni. Pulpety z sosem doprawić szczypta kminu ,solą i pieprzem. Na dużą drewnianą deskę wyłożyć kasze, zrobić wgłębienie, do którego wlać sos z pulpetami. Udekorować posiekaną dymką, ćwiartkami limonki , kolendrą . Na sam koniec zrobić kilka kleksów z jogurtu.