Klopsy wołowe z cytrynową kaszą bulgur
3 porcje
45 min
Średnie
Aromatyczne danie pełne smaku i zapachu. Delikatne klopsy, połączone z wyrazistym w smaku sosem, podane na kaszy pachnącej cytryną oraz cynamonem.
Składniki
1,5 szklanka kasza bulgur
3 szklanka woda
2 szt. kiszone cytryny
1 szt. laska cynamonu
700 g mielone mieso wołowe
1 szt. fasola czerwona w puszce
2 szt. grilowane papryki marynowane
700 ml passata pomidorowa
1 szt. kolędra pęczek
4 szt. dymka
3 szt. chilli do dekoracji
1 szt. limonka
1 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta garam masala
2 łyżeczka papryka wędzona
1 szczypta kmin
2 łyżka olej
4 łyżka jogurt naturalny
Klopsy wołowe z cytrynową kaszą bulgur
Klopsy wołowe z cytrynową kaszą bulgur
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasza Bulgur: w osolonej wodzie ugotować kaszę z dodatkiem laski cynamonu oraz 2 kiszonych cytryn.Sos pomidorowy; do malaksera włożyć passate ,wędzoną paprykę w proszku, 1 pęczek kolendry, 2 dymki, sól, pieprz, 4 kawałki grilowanej czerwonej papryki i wszystko zmiksować na gęsty sos. Pulpety ; mięso mielone doprawić solą ,pieprzem , przyprawą garam masala. Wymieszać i uformować małe pulpety. Podpiec do zrumienienia najpierw na suchej patelni następnie dolać 2 łyżki oleju i smażyć 2-3 min. Do zrumienionych pulpetów wlać sos pomidorowy oraz dodać fasolę czerwoną, którą najpierw należy zrumienić na suchej patelni. Pulpety z sosem doprawić szczypta kminu ,solą i pieprzem. Na dużą drewnianą deskę wyłożyć kasze, zrobić wgłębienie, do którego wlać sos z pulpetami. Udekorować posiekaną dymką, ćwiartkami limonki , kolendrą . Na sam koniec zrobić kilka kleksów z jogurtu.
Komentarze