Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Klopsy wołowe z cytrynową kaszą bulgur

Klopsy wołowe z cytrynową kaszą bulgur
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczne danie pełne smaku i zapachu. Delikatne klopsy, połączone z wyrazistym w smaku sosem, podane na kaszy pachnącej cytryną oraz cynamonem.

Składniki

1,5 szklanka kasza bulgur
3 szklanka woda
2 szt. kiszone cytryny
1 szt. laska cynamonu
700 g mielone mieso wołowe
1 szt. fasola czerwona w puszce
2 szt. grilowane papryki marynowane
700 ml passata pomidorowa
1 szt. kolędra pęczek
4 szt. dymka
3 szt. chilli do dekoracji
1 szt. limonka
1 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta garam masala
2 łyżeczka papryka wędzona
1 szczypta kmin
2 łyżka olej
4 łyżka jogurt naturalny

Opis wykonania

Kasza Bulgur: w osolonej wodzie ugotować kaszę z dodatkiem laski cynamonu oraz 2 kiszonych cytryn.Sos pomidorowy; do malaksera włożyć passate ,wędzoną paprykę w proszku, 1 pęczek kolendry, 2 dymki, sól, pieprz, 4 kawałki grilowanej czerwonej papryki i wszystko zmiksować na gęsty sos. Pulpety ; mięso mielone doprawić solą ,pieprzem , przyprawą garam masala. Wymieszać i uformować małe pulpety. Podpiec do zrumienienia najpierw na suchej patelni następnie dolać 2 łyżki oleju i smażyć 2-3 min. Do zrumienionych pulpetów wlać sos pomidorowy oraz dodać fasolę czerwoną, którą najpierw należy zrumienić na suchej patelni. Pulpety z sosem doprawić szczypta kminu ,solą i pieprzem. Na dużą drewnianą deskę wyłożyć kasze, zrobić wgłębienie, do którego wlać sos z pulpetami. Udekorować posiekaną dymką, ćwiartkami limonki , kolendrą . Na sam koniec zrobić kilka kleksów z jogurtu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ila
świetny pomysł na kasze bulgur. Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo pasuje świetnie nie tylko do mięsa, ale tez polecam spróbować nafaszerować nią paprykę i zapiec, pyszotka!