Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluseczki są idealne jako wkładka do zupy. Dzięki temu danie stanie się bardziej sycące.

Składniki

1/4 l mleka
1 łyżka masła
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
100 g kaszy manny
jajo

Opis wykonania

Wlać mleko do garnka opłukanego zimną wodą. Dodać masło, doprawić solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Zagotować mleko ciągle mieszając. Nastawić najniższy stopień mocy grzania. Namoczyć kaszę manną i mieszać łyżką kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto odstające od podłoża.

Zdjąć garnek z pola grzejnego. Roztrzepać jajo i polać ciasto. Natłuścić lekko masłem perforowany pojemnik do gotowania. Dwie łyżeczki do herbaty zanurzyć w zimnej wodzie i oddzielać nimi porcje ciasta formując kluseczki. Włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować na parze według przepisu.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 95⁰C, 7 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych