Kluski do zupy z kaszy manny
4 porcje
Średnie
Kluseczki są idealne jako wkładka do zupy. Dzięki temu danie stanie się bardziej sycące.
Składniki
1/4 l mleka
1 łyżka masła
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
100 g kaszy manny
jajo
Kluski do zupy z kaszy manny
Kluski do zupy z kaszy manny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wlać mleko do garnka opłukanego zimną wodą. Dodać masło, doprawić solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Zagotować mleko ciągle mieszając. Nastawić najniższy stopień mocy grzania. Namoczyć kaszę manną i mieszać łyżką kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto odstające od podłoża.
Zdjąć garnek z pola grzejnego. Roztrzepać jajo i polać ciasto. Natłuścić lekko masłem perforowany pojemnik do gotowania. Dwie łyżeczki do herbaty zanurzyć w zimnej wodzie i oddzielać nimi porcje ciasta formując kluseczki. Włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować na parze według przepisu.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 95⁰C, 7 minut.
Komentarze