Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukasz sposobu na urozmaicenie swojej ulubionej zupy? Delikatne i puszyste kluseczki z kaszy manny to idealny dodatek, który doda sytości i smaku każdej potrawie. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a efekt z pewnością zachwyci Twoich bliskich.

Składniki

0,25 l - mleka
1 łyżka - masła
- sól do smaku
- biały pieprz
1 szczypta - gałki muszkatołowej
100 g - kaszy manny
1 szt. - jajka

Opis wykonania

Mężczyzna przyprawia mleko w metalowym garnku

Przygotowanie mleka:

  • Opłucz garnek zimną wodą, dzięki temu mleko nie będzie przywierało.
  • Nalej mleko do garnka.
  • Dodaj masło, sól, biały pieprz oraz startą gałkę muszkatołową.
  • Podgrzewaj mleko na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie się gotować.
  • Zmniejsz ogień do minimum.

Zobacz: Jak ugotować kaszę mannę?

Kasza manna

Dodanie kaszy manny:

  • Wsyp kaszę mannę do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
  • Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy, która będzie odstawać od ścianek garnka.
  • Zdejmij garnek z ognia.
Wybite jajka w białej misce

Połączenie z jajkiem:

  • W osobnej miseczce roztrzep jajko.
  • Wlej roztrzepane jajko do kaszy manny i dokładnie wymieszaj.

Formowanie i gotowanie kluseczek:

  • Lekko natłuść masłem perforowany pojemnik do gotowania na parze.
  • Zanurz dwie łyżeczki do herbaty w zimnej wodzie.
  • Nabieraj porcje ciasta jedną łyżeczką, a drugą zsuwaj je do przygotowanego pojemnika, formując kluseczki.
  • Gotuj kluseczki na parze w temperaturze 95°C przez około 7 minut, aż będą puszyste i ugotowane.

Podanie

Kluseczki z kaszy manny są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju zup, takich jak rosół, pomidorowa czy jarzynowa. Można je również podać jako samodzielne danie, polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Zobacz też: Pierogi leniwe z kaszą manną.

Aby kluseczki były jeszcze smaczniejsze, możesz dodać do ciasta posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Pamiętaj, że kluseczki z kaszy manny najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu, dlatego podawaj je od razu po przygotowaniu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Przepyszne, delikatne i szybkie kluski do zupy zamiast makaronu
Lalaxo
To danie kojarzy mi się z domem dziadków. Jak byłam chora babacia robiła dla mnie takie dania. Przywołuje miłe wspomnienia. Będę wracać do tego przepisu na pewno nie raz.
Ewusia1222
Pyszne kluseczki. Bardzo dobry dodatek do rosołu.