Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smak mojego dzieciństwa, rozpływające się w ustach, delikatne pierogi leniwe z dodatkiem kaszy manny z masełkiem i bułką tartą, pycha :)

Składniki

375 g ser biały
1 szt. jajko
2/3 szklanka kasza manna
4 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna

Opis wykonania

2 łyżki masła utrzeć z żółtkiem dodać zmielony ser- wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę dodać do masy serowej dosypać kaszę mannę i mąkę pszenną wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąkę zagnieść ( jeśli za bardzo się klei dodać mąki pszennej ). Z ciasta uformować wałek , trochę go spłaszczyć i kroić na skos ( jak kopytka) . Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu . Kluski wyjmujemy minutę po wypłynięciu na wierzch ( należy jednak wcześniej spróbować jedną czy ciasto nie jest surowe w środku ). Na patelni zarumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło i kiedy się rozpuści polewamy nim pierogi. Pierogi posypujemy cukrem brązowym (niekoniecznie) i serwujemy gorące.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy