Mus jaglano-truskawkowy
4 porcje
Średnie
Składniki
Mus jaglano-truskawkowy
Mus jaglano-truskawkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozmroź truskawki. Mleko jaglane - ugotuj kaszę jaglaną (odłóż 3 łyżki), przestudź, dodaj dwie szklanki przegotowanej ostudzonej wody, daktyle, szczyptę soli, ziarenka wanilii. Zblenduj i odciśnij płyn przez chustę serowarską, gazę lub drobne sito. Odlej pół szklanki mleka jaglanego (a pozostałą część podgrzej) i dodaj żółtka i mąkę ryżową, całość dobrze rozprowadź. Dodaj do podgrzanego mleka, dalej ogrzewaj, dokładnie mieszając aż masa zgęstnieje. Do masy dodaj 3 łyżki odłożonej wcześniej kaszy. Truskawki zblenduj razem z cukrem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą karbowaną tylką, wyciśnij do kielichów lub pucharków, zalej musem truskawkowym, opcjonalnie przyozdób listkami mięty, posypką o smaku mango. Smacznego! :)
Komentarze