Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mus na mleku jaglanym z truskawkami - samo zdrowie!

Składniki

1 szklanka Kasza jaglana
2 szklanka Przegotowana woda
5 szt. Daktyle
1 szczypta Sól
1 szt. Wanilia - laska
2 szt. Żótko
2 szt. Mąka ryżowa
300 g Truskawki mrożone
2 łyżka Cukier

Opis wykonania

Rozmroź truskawki. Mleko jaglane - ugotuj kaszę jaglaną (odłóż 3 łyżki), przestudź, dodaj dwie szklanki przegotowanej ostudzonej wody, daktyle, szczyptę soli, ziarenka wanilii. Zblenduj i odciśnij płyn przez chustę serowarską, gazę lub drobne sito. Odlej pół szklanki mleka jaglanego (a pozostałą część podgrzej) i dodaj żółtka i mąkę ryżową, całość dobrze rozprowadź. Dodaj do podgrzanego mleka, dalej ogrzewaj, dokładnie mieszając aż masa zgęstnieje. Do masy dodaj 3 łyżki odłożonej wcześniej kaszy. Truskawki zblenduj razem z cukrem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą karbowaną tylką, wyciśnij do kielichów lub pucharków, zalej musem truskawkowym, opcjonalnie przyozdób listkami mięty, posypką o smaku mango. Smacznego! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych