Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Konfitura ma piękny, żywy kolor i przyjemny, słodki smak.

Składniki

500 g owoców dzikiej róży
300 g cukru
1 szklanka wody
2 łyżka soku z cytryny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
276 kcal
Tłuszcz
1.7 g
Węglowodany
98.2 g
Błonnik
1.6 g
Białko
24.1 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Owoce dzikiej róży są skarbnicą witamin, a szczególnie witaminy C, która wspiera odporność. Konfitura będzie doskonałym dodatkiem do deserów w okresie jesienno-zimowym.

Opis wykonania

Po umyciu owoców, usuń szypułki i ogonki, a następnie przekrój je na połówki. W dużym garnku praż owoce z dodatkiem wody. Gdy zaczną mięknąć, zasyp je cukrem i po chwili dokładnie przemieszaj całość. Zagotuj i trzymaj na ogniu do momentu, aż miąższ zmięknie. Następnie odstaw do wystudzenia. Przestudzoną konfiturę przetrzyj przez sito. Po przetarciu ponownie zagotuj i odparuj nadmiar wody. Na koniec dodaj cytrynę i zapasteryzuj w słoikach.

TIP

Podczas obierania owoców ubierz rękawiczki. Owoce barwią skórę na pomarańczowo i bardzo ciężko jest usunąć plamy.
Aby pominąć przecieranie przez sito należy dokładniej obrać owoce – po przekrojeniu usunąć ze środka pestki razem z włoskami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy