


Konfitura ma piękny, żywy kolor i przyjemny, słodki smak.
Owoce dzikiej róży są skarbnicą witamin, a szczególnie witaminy C, która wspiera odporność. Konfitura będzie doskonałym dodatkiem do deserów w okresie jesienno-zimowym.
Po umyciu owoców, usuń szypułki i ogonki, a następnie przekrój je na połówki. W dużym garnku praż owoce z dodatkiem wody. Gdy zaczną mięknąć, zasyp je cukrem i po chwili dokładnie przemieszaj całość. Zagotuj i trzymaj na ogniu do momentu, aż miąższ zmięknie. Następnie odstaw do wystudzenia. Przestudzoną konfiturę przetrzyj przez sito. Po przetarciu ponownie zagotuj i odparuj nadmiar wody. Na koniec dodaj cytrynę i zapasteryzuj w słoikach.
Podczas obierania owoców ubierz rękawiczki. Owoce barwią skórę na pomarańczowo i bardzo ciężko jest usunąć plamy.
Aby pominąć przecieranie przez sito należy dokładniej obrać owoce – po przekrojeniu usunąć ze środka pestki razem z włoskami.