Konfitura z jeżyn
![Konfitura z jeżyn](https://akademiasmaku.pl/storage/7819/conversions/konfitura-z-jezyn-5001-single.webp)
6 porcje
240 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Konfitura z jeżyn
Konfitura z jeżyn
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9956/conversions/wvLJVSzGJkvSPw-thumb.webp)
Dokładnie płuczemy, przebieramy i osuszamy jeżyny na sicie.
W naczyniu do konfitur układamy owoce, zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 1h, żeby puściły sok.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9957/conversions/IzoJVW2XpXHr8a-thumb.webp)
Ustawiamy garnek na płycie grzewczej i gotujemy, aż owoce puszczą dużo soku (10 min).
Dodajemy resztę cukru, zmniejszamy ogień i smażymy do 2 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
Po 2 godzinach smażenia odstawiamy konfiturę na noc.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9958/conversions/mXIgURSXXO3eHO-thumb.webp)
Na drugi dzień smażymy jeszcze przez godzinę, aż konfitura będzie gęsta. Im gęstsza konfitura, tym częściej trzeba mieszać.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i układamy wieczkiem do dołu. Tak ustawiony słoik powinien się zapasteryzować.
Komentarze