Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Konfitura z jeżyn

Opis wykonania

baner reklamowy maszynki do mielenia
Konfitura z jeżyn - krok 1

Dokładnie płuczemy, przebieramy i osuszamy jeżyny na sicie.

W naczyniu do konfitur układamy owoce, zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 1h, żeby puściły sok.

Konfitura z jeżyn - krok 2

Ustawiamy garnek na ogniu i gotujemy, aż owoce puszczą dużo soku (10 min).

Dodajemy resztę cukru, zmniejszamy ogień i smażymy do 2 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

Po 2 godzinach smażenia odstawiamy konfiturę na noc.

Konfitura z jeżyn - krok 3

Na drugi dzień smażymy jeszcze przez godzinę, aż konfitura będzie gęsta. Im gęstsza konfitura, tym częściej trzeba mieszać.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i układamy wieczkiem do dołu. Tak ustawiony słoik powinien się zapasteryzować.