Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeżyny mają wiele witamin i składników odżywczych. Ich smakiem możemy się cieszyć od końcowki lata aż do jesieni. Warto zamknąć w słoiku ich wyjatkowy smak na dłużej.

Składniki

1 kg - jeżyn
600 g - cukru

Opis wykonania

1

Dokładnie płuczemy, przebieramy i osuszamy jeżyny na sicie.

W naczyniu do konfitur układamy owoce, zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 1h, żeby puściły sok.

2

Ustawiamy garnek na płycie grzewczej i gotujemy, aż owoce puszczą dużo soku (10 min).

Dodajemy resztę cukru, zmniejszamy ogień i smażymy do 2 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

Po 2 godzinach smażenia odstawiamy konfiturę na noc.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Na drugi dzień smażymy jeszcze przez godzinę, aż konfitura będzie gęsta. Im gęstsza konfitura, tym częściej trzeba mieszać.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i układamy wieczkiem do dołu. Tak ustawiony słoik powinien się zapasteryzować.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Z domowym chlebkiem taka konfitura to idealny duet :)
MiszelPiszel
Jeżyny to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego świetnie sprawdza się zimą. Warto zrobić!