


Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie domowych przetworów. W tym roku poza tradycyjnymi owocowymi dżemami i konfiturami znajdzie się konfitura z pomidorów. Sprawdzi się doskonale jako smarowidło do kanapek lub dodatek do serów czy wędlin.
Pomidory natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę.
Pomidory pokrój w kostkę i umieść w garnku o grubszym dnie.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj. Dodaj cukier i smaż na małej mocy płyty grzewczej przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gorącą konfiturę przełóż do słoików. Szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw do ostygnięcia.