Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Konfitura z pomidorów

Konfitura z pomidorów
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie domowych przetworów. W tym roku poza tradycyjnymi owocowymi dżemami i konfiturami znajdzie się konfitura z pomidorów. Sprawdzi się doskonale jako smarowidło do kanapek lub dodatek do serów czy wędlin.

Składniki

1 kg - pomidorów malinowych
300 g - cukru
1 szt. - cytryny

Opis wykonania

1

Pomidory natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę.

2

Pomidory pokrój w kostkę i umieść w garnku o grubszym dnie.

Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj. Dodaj cukier i smaż na małej mocy płyty grzewczej przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gorącą konfiturę przełóż do słoików. Szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw do ostygnięcia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych