Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Konfitura z pomidorów

Opis wykonania

Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie domowych przetworów. W tym roku poza tradycyjnymi owocowymi dżemami i konfiturami znajdzie się konfitura z pomidorów. Sprawdzi się doskonale jako smarowidło do kanapek lub dodatek do serów czy wędlin.

Konfitura z pomidorów  - krok 1

Pomidory natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę.

Konfitura z pomidorów  - krok 2

Pomidory pokrój w kostkę i umieść w garnku o grubszym dnie.

Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj. Dodaj cukier i smaż na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas.

Konfitura z pomidorów  - krok 3

Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorącą konfiturę przełóż do słoików. Szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw do ostygnięcia.