Kotleciki z marchewki i białej fasoli z dodatkiem kaszy jaglanej
2 porcje
80 min
Łatwe
Pyszne kotleciki, do przyrządzenia zarówno w wersji z mięsem jak i wege :)
Składniki
350 g marchew
220 g biała fasola konserwowa-po odsączeniu
50 g płatki owsiane zmielone na mąkę
40 g olej kokosowy
150-200 g filet z piersi kurczaka
1 szt. cebula
1 ząbek szt. czosnek
1 łyżka przyprawy: wędzona papryka, pieprz, sól, majeranek, imbir(szczypta)
Kotleciki z marchewki i białej fasoli z dodatkiem kaszy jaglanej
Kotleciki z marchewki i białej fasoli z dodatkiem kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Fasolę odcedzamy, wrzucamy do miski razem z rozpuszczonym olejem, posiekaną drobno cebulą, czosnkiem i blendujemy gładką masę. Dodajemy marchewkę, płatki owsiane, ugotowaną kaszę, przyprawy i wszystko mieszkamy. Na końcu dodajemy kurczaka pokrojonego w bardzo małe kawałki (ja swojego wcześniej podsmażyłam, ale myślę że można dodać surowego). Na całość przygotowanej masy proponuję dodać 150-200g kury. Ja swoja masę podzieliłam na dwa - połowę robiłam z kurczakiem (100g) i połowę bez.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formujemy kotleciki i układamy na blaszkę/ruszt pokryte papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 min. Dobrze przerzucić kotleciki na drugą stronę ok. 15 min. przed końcem pieczenia, ale nie jest to konieczne. Bardzo dobrze pasuje do nich sos czosnkowy .Z przepisu wychodzi ok 9-10 kotlecików. Można mrozić po upieczeniu.
Komentarze