Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem pomidorowy z kardamonem i cynamonem

Krem pomidorowy z kardamonem i cynamonem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z pieczonych pomidorów malinowych z cynamonem i kardamonem.

Składniki

2 kg Pomidory malinowe
2 szt. Szalotka
150 ml Oliwa z oliwek
10 dkg Masło
1 łyżka Kardamon
2 łyżka Cynamon
0,5 szt. Ząbek czosnku
1 szczypta Sól morska
1 szczypta Pieprz kolorowy
1 szczypta Pieprz cayenne
1 szklanka Passata pomidorowa
1 łyżeczka Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

Opis wykonania

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Na blache wyścieloną papierem kładziemy opłukane pomidory i polewamy oliwą z oliwek, aby całe były pokryte. Posypujemy je cynamonem i kardamonem, można też posypać odrobiną cukru, wkładamy do pikarnika na 15 minut. W tym czasie kroimy szalotke w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, aż się zarumieni, przez praskę wyciskamy pół ząbka czosnku, dodajemy szczypte pieprzu cayenne, masło i mieszamy aż się roztopi, dodajemy kurkume. Wlewamy szklankę passaty pomidorowej, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Wyciągamy z pieca pomidorki i wrzucamy całość do garnka, razem z sokiem, który się wydzielił. Zagotowujemy a następnie blendujemy, zostawiamy na małym ogniu, aby się zredukowała. Przecieramy przez sito i dodajemy pieprz i sól. Możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zupa jest bardzo aromatyczna, możemy dolać śmietanki, aby ją złagodzić. Zupa nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Pierwszy mój przepis z dodatkiem cynamonu. Bardzo fajne połączenie smaków