Krem pomidorowy z kardamonem i cynamonem
6 porcje
30 min
Łatwe
Krem z pieczonych pomidorów malinowych z cynamonem i kardamonem.
Składniki
2 kg Pomidory malinowe
2 szt. Szalotka
150 ml Oliwa z oliwek
10 dkg Masło
1 łyżka Kardamon
2 łyżka Cynamon
0,5 szt. Ząbek czosnku
1 szczypta Sól morska
1 szczypta Pieprz kolorowy
1 szczypta Pieprz cayenne
1 szklanka Passata pomidorowa
1 łyżeczka Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
Krem pomidorowy z kardamonem i cynamonem
Krem pomidorowy z kardamonem i cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Na blache wyścieloną papierem kładziemy opłukane pomidory i polewamy oliwą z oliwek, aby całe były pokryte. Posypujemy je cynamonem i kardamonem, można też posypać odrobiną cukru, wkładamy do pikarnika na 15 minut. W tym czasie kroimy szalotke w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, aż się zarumieni, przez praskę wyciskamy pół ząbka czosnku, dodajemy szczypte pieprzu cayenne, masło i mieszamy aż się roztopi, dodajemy kurkume. Wlewamy szklankę passaty pomidorowej, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Wyciągamy z pieca pomidorki i wrzucamy całość do garnka, razem z sokiem, który się wydzielił. Zagotowujemy a następnie blendujemy, zostawiamy na małym ogniu, aby się zredukowała. Przecieramy przez sito i dodajemy pieprz i sól. Możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zupa jest bardzo aromatyczna, możemy dolać śmietanki, aby ją złagodzić. Zupa nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.
Komentarze