Krem z buraka z solą himalasjką
4 porcje
60 min
Łatwe
Pyszny rozgrzewający krem z buraków idealny na zbliżającą się jesień
Składniki
1 kg małe buraki
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. por
2 szt. ziemniaki
1 szt. jabłko winne
1 szt. czosnek ząbek
1 szczypta sól himalasjka
3 łyżka gęsty jogutr
2,5 l woda
1 szt. wędzona kość
1 szczypta pieprz, majeranek
Krem z buraka z solą himalasjką
Krem z buraka z solą himalasjką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do zimnej wody wrzucamy kość i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wszystkie warzywa, winne jabłko w skórce i łyzkę octu jabłkowego. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy kość, warzywa blendujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dodajemy troszkę wody. Zupę nalewamy do miseczki, podbijamy delikatnie jogurt i kładzemy go na środku zupy. Posypujemy szczypiorkiem i solą himalaską
Komentarze