Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna zupa krem w dodatku podana w jadalnej misce :) Okrągłe cukinie idealnie sprawdzą się w tej roli.

Składniki

4 szt. małe okrągłe cukinie
1 kg marchew
500 ml bulion warzywny
3 szt. czosnek ząbki
1 szt. cebula szalotka
2 łyżka masło
1 szczypta sól
1 łyżeczka pieprz czarny
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. Im więcej wydrążymy, tym pojemniejsza będzie nasza miska. Szalotkę obieramy, kroimy i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięć minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus. Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem marchewkowym i przykrywamy kapeluszem. Skrapiamy je oliwą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190*C.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych