Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki

Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Krewetki duszone w białym winie z dodatkiem masła, czosnku i natki pietruszki to najprostszy i najbardziej znany sposób przyrządzania. To proste i zarazem wyrafinowane danie, które zachwyci smakoszy owoców morza.

Składniki

500 g - krewetek (świeżych lub mrożonych)
150 ml - wina białego wytrawnego
1 łyżka - masła
3 ząbki - czosnku
2 łyżki - oliwy z oliwek
2 łyżki - zimnego masła
0,25 łyżeczki - chili (płatki)
- sól do smaku
1 pęczek - natki pietruszki

Opis wykonania

Mrożone krewetki należy rozmrozić. Nieobrane krewetki obierz z pancerzy, pozostaw tylko ogonki i oczyść (natnij je na grzbiecie, usuń czarne jelito, opłucz i osusz). 

Na dużą patelnię dodaj oliwę i wrzuć pokrojony czosnek. Podsmaż 1–2 minuty. Użyj sensora smażenia, który nie pozwoli na przypalenie zawartości patelni. Dodaj krewetki i dopraw je solą oraz płatkami chili. Smaż kolejne 2 minuty.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Wlej wino. Zwiększ ogień gotuj ok. 1 minutę, dodaj zimne masło, wymieszaj całość, (zimne masło zagęści cały sos). Zdejmij patelnię z ognia. Krewetki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z dodatkiem pieczywa. 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne, klasyczne połączenie, czego chcieć więcej :)
Patrycja Lewandowska
Pyszny i szybki przepis
Marta
Mniam, proste i smaczne!
Babeczka
Idealne na romantyczną kolację :) przepyszne dodałam sosu z chili bo nie miałam płatków ale wyszło mega