Krewetki z czosnkiem i chilli
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krewetki z czosnkiem i chilli
Krewetki z czosnkiem i chilli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić krewetki z czosnkiem? Jeśli mamy do czynienia z mrożonymi owocami morza, to najpierw należy je rozmrozić. Przelewamy je ciepłą wodą na sitku i pozostawiamy do momentu rozmrożenia. Jak obrać krewetki? Odcinamy głowę, kroimy pancerzyk wzdłuż i go usuwamy razem z czarną i czerwoną nitką. Krewetki osuszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, w międzyczasie siekamy na drobno papryczkę chilli i czosnek. Na rozgrzane masło dodajemy od razu wszystkie składniki i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty na każdą ze stron.
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem dobrze komponują się z białym winem – smażymy je wówczas na dużym ogniu (dużej sile płyty indukcyjnej), by alkohol szybko wyparował.
Gorące krewetki z masłem i czosnkiem oprawiamy solą i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki.
Krewetki z patelni z czosnkiem można jeść solo z dodatkiem chrupiącej bagietki lub dodać je do makaronu. Pokrojone na pół pomidory koktajlowe i świeży szpinak dodajemy do krewetek, całość wymieszać z ugotowanym włoskim makaronem.
Sprawdź przepis na krewetki z makaronem
Krewetki z czosnkiem i pietruszką można podawać solo, w towarzystwie białego pieczywa lub z makaronem włoskim.
Wskazówka
Jak inaczej wykorzystać krewetki w kuchni? Można przygotować z nich szaszłyki na grilla lub podać w sosie pomarańczowym.
Sprawdź przepis na krewetki z ananasem
Komentarze