Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyrusz w kulinarną podróż do serca orientalnej kuchni z naszym wyjątkowym przepisem na krewetki z czosnkiem i chilli. Odkryj, jak połączenie pikantnego chili, aromatycznego czosnku i soczystych krewetek może stworzyć danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

300 g krewetki (kaliber ok. 40)
80 g masło klarowane/oliwa
do smaku chili
2–3 ząbki czosnek
1/2 garść natka pietruszki

Opis wykonania

Jak zrobić krewetki z czosnkiem? Jeśli mamy do czynienia z mrożonymi owocami morza, to najpierw należy je rozmrozić. Przelewamy je ciepłą wodą na sitku i pozostawiamy do momentu rozmrożenia. Jak obrać krewetki?  Odcinamy głowę, kroimy pancerzyk wzdłuż i go usuwamy razem z czarną i czerwoną nitką. Krewetki osuszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, w międzyczasie siekamy na drobno papryczkę chilli i czosnek. Na rozgrzane masło dodajemy od razu wszystkie składniki i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty na każdą ze stron. 

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem dobrze komponują się z białym winem – smażymy je wówczas na dużym ogniu (dużej sile płyty indukcyjnej), by alkohol szybko wyparował.

Gorące krewetki z masłem i czosnkiem oprawiamy solą i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki.

Krewetki z patelni z czosnkiem można jeść solo z dodatkiem chrupiącej bagietki lub dodać je do makaronu. Pokrojone na pół pomidory koktajlowe i świeży szpinak dodajemy do krewetek, całość wymieszać z ugotowanym włoskim makaronem.

Sprawdź przepis na krewetki z makaronem

Krewetki z czosnkiem i pietruszką można podawać solo, w towarzystwie białego pieczywa lub z makaronem włoskim.

Wskazówka

Jak inaczej wykorzystać krewetki w kuchni? Można przygotować z nich szaszłyki na grilla lub podać w sosie pomarańczowym.

Sprawdź przepis na krewetki z ananasem

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo udany szybki przepis. Jeszcze czasami lubię dodać paprykę czerwona oraz odrobinę miodu :)
Iza
Krewetki takir jak lubie czyli w prostym wydaniu, ze smakiem podkreconym czosnkiem.
Toporkiewicz
Troszkę ostre ale bardzo dobre
Ewusia1222
Pyszne - polecam