Kruche ryżowe tartaletki z owocami
3 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Idealne na drugie śniadanie dopracy kruche tartaketki na bazie mąki ryżowej z truskawkami i rabarbarem
Składniki
6 g Mąka ryżowa, olej kokosowy, erytytol, jajko, truskawki, ranarbar, siemię lniane
Kruche ryżowe tartaletki z owocami
Kruche ryżowe tartaletki z owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na 6 takich tartaletek:
- ok 140 g mąki ryżowej
- 40 g oleju kokosowego
- 40 g erytrytolu
- jajko
Wszystkie składniki łącze ze sobą i zagniatam ciasto. Dzielę na 6 części(zostawiam trochę na kruszonkę). Foremki smaruje lekko olejem kokosowym i wykładam ciasto. Piekę w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Następnie wypełniam tartaletki musem i posypuję kruszonką. Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę, aż do zarumienienia kruszonki.
Przepis na mus:
- kilkanaście truskawek
- pół laski rabarbaru
- erytrytol (nie wiem ile, sypałam na oko, ale dość sporoo)
- mielone siemię lniane
Rabarbar kroję i podduszam na małym ogniu, dodaję pokrojone truskawki i gotuję aż do całkowitego "rozciapciania" Na końcu dodaję siemię lniane , mieszam i gotowe
Komentarze