


Kurczak po koreańsku to jedna z bardziej popularnych na świecie potraw z Korei. Prosta w przygotowaniu, a zarazem zaskakująca smakiem, to doskonały pomysł na obiad czy kolację z przyjaciółmi.
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
W szerokim garnku rozgrzewamy na płycie grzewczej olej (do temp 170°C), wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 minut. Na drugim palniku ustawiamy wok i rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy czosnek, pastę chili, ketchup, cukier i ocet, smażymy delikatnie przez ok. 5 minut.
Do tak przygotowanego sosu przekładamy wcześniej usmażonego kurczaka i smażymy razem, podrzucając mięso w naczyniu, aż wszystkie składniki dokładnie obtoczą mięso.
Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z frytkami i kimchi.
Więcej przepisów kuchni azjatyckiej? Sprawdź >>