Kurczak po koreańsku
![Kurczak po koreańsku](https://akademiasmaku.pl/storage/8054/conversions/kurczak-po-koreansku-5250-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
sos:
Wartości odżywcze
Kurczak po koreańsku
Kurczak po koreańsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10667/conversions/ZPZso1p6veqSye-thumb.webp)
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10668/conversions/JtpWVXfznTW9oQ-thumb.webp)
W szerokim garnku rozgrzewamy na płycie grzewczej olej (do temp 170°C), wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 minut. Na drugim palniku ustawiamy wok i rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy czosnek, pastę chili, ketchup, cukier i ocet, smażymy delikatnie przez ok. 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10669/conversions/xMyxgwBvFcEeyK-thumb.webp)
Do tak przygotowanego sosu przekładamy wcześniej usmażonego kurczaka i smażymy razem, podrzucając mięso w naczyniu, aż wszystkie składniki dokładnie obtoczą mięso.
Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z frytkami i kimchi.
Więcej przepisów kuchni azjatyckiej? Sprawdź >>
Komentarze