Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Kurczak po koreańsku to jedna z bardziej popularnych na świecie potraw z Korei. Prosta w przygotowaniu, a zarazem zaskakująca smakiem, to doskonały pomysł na obiad czy kolację z przyjaciółmi.

Składniki

600 g filet z kurczaka
2 szt. jajko
80 g mąka ziemniaczana
50 g mąka kukurydziana
do smaku sól, pieprz
do smaku pieprz cayenne
100 g sezam prażony
300 ml olej rzepakowy do smażenia

sos:
50 ml olej sezamowy
3 ząbki czosnek
1 łyżeczka pasta chilli
100 ml ketchup
30 g cukier
2 łyżka ocet jabłkowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
710 kcal
Tłuszcz
39.8 g
Węglowodany
44.5 g
Błonnik
43.5 g
Białko
2.6 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

W szerokim garnku rozgrzewamy na płycie grzewczej olej (do temp 170°C), wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 minut. Na drugim palniku ustawiamy wok i rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy czosnek, pastę chili, ketchup, cukier i ocet, smażymy delikatnie przez ok. 5 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Do tak przygotowanego sosu przekładamy wcześniej usmażonego kurczaka i smażymy razem, podrzucając mięso w naczyniu, aż wszystkie składniki dokładnie obtoczą mięso.

Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z frytkami i kimchi.

Więcej przepisów kuchni azjatyckiej? Sprawdź >>

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda G
Jeden z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Olej sezamowy nadaje piękny aromat.

Powiązane przepisy