Kurczak po koreańsku
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
sos:
Wartości odżywcze
Kurczak po koreańsku
Kurczak po koreańsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
W szerokim garnku rozgrzewamy na płycie grzewczej olej (do temp 170°C), wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 minut. Na drugim palniku ustawiamy wok i rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy czosnek, pastę chili, ketchup, cukier i ocet, smażymy delikatnie przez ok. 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Do tak przygotowanego sosu przekładamy wcześniej usmażonego kurczaka i smażymy razem, podrzucając mięso w naczyniu, aż wszystkie składniki dokładnie obtoczą mięso.
Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z frytkami i kimchi.
Więcej przepisów kuchni azjatyckiej? Sprawdź >>
Komentarze