Kurczak po toskańsku
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurczaka umyj, osusz, oczyść, przekrój wzdłuż na 2 cieńsze filety, odetnij polędwiczki. Mięso przełóż do miski, dodaj, sól, pieprz, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj.
Kawałki mięsa obtaczaj w mące, smaż na reszcie oliwy na złoty kolor z obydwu stron, zdejmij kurczaka na talerz.
Na patelnię dodaj ostatnią łyżkę oliwy, cebulę oraz masło, smaż do lekkiego zarumieniania, dodaj suszone pomidory, kawałki kurczaka, zalej śmietaną i na średniej mocy płyty grzewczej duś do zagotowania, dodaj szpinak, wymieszaj z sosem.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Zdejmij patelnię z kuchenki, całość posyp tartym parmezanem i podawaj.
Komentarze