


Kurczak po toskańsku w delikatnym, śmietanowym sosie rozpływającym się w naszych ustach to smak, który trudno zapomnieć. Dlatego jeśli masz ochotę zaprosić trochę włoskiego smaku w swoje progi, szykuj się na kulinarną przygodę we własnej kuchni z kurczakiem w roli głównej.
Kurczaka umyj, osusz, oczyść, przekrój wzdłuż na 2 cieńsze filety, odetnij polędwiczki. Mięso przełóż do miski, dodaj, sól, pieprz, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj.
Kawałki mięsa obtaczaj w mące, smaż na reszcie oliwy na złoty kolor z obydwu stron, zdejmij kurczaka na talerz.
Na patelnię dodaj ostatnią łyżkę oliwy, cebulę oraz masło, smaż do lekkiego zarumieniania, dodaj suszone pomidory, kawałki kurczaka, zalej śmietaną i na średniej mocy płyty grzewczej duś do zagotowania, dodaj szpinak, wymieszaj z sosem.
Zdejmij patelnię z kuchenki, całość posyp tartym parmezanem i podawaj.