Kurki z ziemniakami i ostrymi przyprawami
2 porcje
30 min
Łatwe
Kurki to delikatne w smaku grzyby, które w połączeniu z ostrymi przyprawami zyskują niepowtarzalnego aromatu i smaku.
Składniki
1 opakowanie kurek (250 g)
4 duże ziemniaki
1 cebula
2 pomidory suszone na słońcu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 szczypta chilli
1 liść laurowy
Sól i pieprz do smaku
Kurki z ziemniakami i ostrymi przyprawami
Kurki z ziemniakami i ostrymi przyprawami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Cebulę i pomidory pokrój w kostkę.
Kurki delikatnie oczyść wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Porada
Podczas podsmażania kurek ustaw moc palnika na średnie grzanie, by grzyby się nie przypaliły.
Ziemniaki podgotuj w osolonym wrzątku, tak by widelec z łatwością wbijał się w bulwy.
Cebulę podsmaż z przyprawami. Gdy będzie szklista wyjmij liść laurowy oraz dodaj pomidory oraz kurki. Całość duś pod przykryciem.
Gdy grzyby będą miękkie dodaj odcedzone ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki się zrumienią.
Komentarze