Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Langosze

Opis wykonania

Langosze - węgierski, czeski a może słowacki fast food? Nie ważne skąd - najważniejsze, że szybki i prosty do przygotowania!

Wsyp do miski: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, drożdże, sól, cukier oraz czosnek, a następnie wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i zagnieć elastyczne ciasto (możesz użyć do tego robota kuchennego z hakiem) i przykryj ściereczką. Otwórz piekarnik, ustaw na nim najniższą temperaturę (max. 40 stopni) i termoobieg. Wstaw miskę z ciastem do piekarnika na 10 min. aby podwoiło swoją objętość - nie zamykaj piekarnika. W międzyczasie zetrzyj ser zółty na tarce i przygotuj sos czosnkowy: 0,5 szklanki jogurtu greckiego, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz wymieszaj w naczyniu i wstaw do lodówki. Wyciąg ciasto z piekarnika, podziel go na 8 części, a z każdej uformuj koło w kształcie płytkiego talerza - cienkie w środku i grubsze po bokach. Rozgrzej olej na patelni, i smaż każdego langosza po 2-3 min. z każdej strony, odsącz na ręczniku papierowym, polej sosen czosnkowym, posyp serem i skrop ketchupem. Smacznego!