Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa węgierska, dzięki solidnej porcji wołowiny, z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. To sycące i rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe popołudnie.

Składniki

2 litry bulionu
600 g wołowiny (zrazowej)
1 kg papryki kolorowej
2 łyżki smalcu lub oleju
300 g ziemniaków
4 cebule
4 ząbki czosnku
2 strąki ostrej papryczki peperoni
80 g koncentratu pomidorowego

Zasmażka:
3 łyżki mąki
3 łyżki masła

Przyprawy:
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
Sól, pieprz

Opis wykonania

1

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę 2x2 cm.

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.

2

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i paprykę – podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy koncentrat pomidorowy i 50 ml bulionu.

Smażymy na płycie grzewczej jeszcze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Na tym samym tłuszczu smażymy mięso przez ok. 10 minut, w trakcie podlewając odrobiną bulionu, żeby mięso się nie przypaliło. Jak mięso będzie już zrumienione, dodajemy resztę bulionu, ziemniaki, sypką paprykę oraz pokrojoną peperoni.

Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki i mięso będą miękkie, dodajemy wcześniej podsmażoną paprykę wraz z cebulą i koncentratem pomidorowym.

4

Z masła i mąki robimy zasmażkę 2 stopnia i zagęszczamy zupę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny, zdecydowany, lekko ostry smak.
Monka
Mąż nazywa ją zupą gulaszowa Smaczne jedzenie Polecam przepis
fiziowaaa
Lekko pikantna zupa, ale rewelacyjna w smaku