Zupa węgierska
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa węgierska
Zupa węgierska
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę 2x2 cm.
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i paprykę – podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy koncentrat pomidorowy i 50 ml bulionu.
Smażymy na płycie grzewczej jeszcze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Na tym samym tłuszczu smażymy mięso przez ok. 10 minut, w trakcie podlewając odrobiną bulionu, żeby mięso się nie przypaliło. Jak mięso będzie już zrumienione, dodajemy resztę bulionu, ziemniaki, sypką paprykę oraz pokrojoną peperoni.
Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki i mięso będą miękkie, dodajemy wcześniej podsmażoną paprykę wraz z cebulą i koncentratem pomidorowym.
Z masła i mąki robimy zasmażkę 2 stopnia i zagęszczamy zupę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze