Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa węgierska, dzięki solidnej porcji wołowiny, z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. To sycące i rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe popołudnie.

Składniki

2 l - bulionu
600 g - wołowiny (zrazowej)
1 kg - papryki kolorowej
2 łyżki - smalcu lub oleju
300 g - ziemniaków
4 szt. - cebuli
4 ząbki - czosnku
2 szt. - ostrej papryczki peperoni (strąki)
80 g - koncentratu pomidorowego
Zasmażka:
3 łyżki - mąki
3 łyżki - masła
Przyprawy:
1 łyżeczka - ostrej papryki
1 łyżeczka - słodkiej papryki albo wędzonej
- sól, pieprz

Opis wykonania

1

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę 2x2 cm.

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.

2

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i paprykę – podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy koncentrat pomidorowy i 50 ml bulionu.

Smażymy na płycie grzewczej jeszcze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Na tym samym tłuszczu smażymy mięso przez ok. 10 minut, w trakcie podlewając odrobiną bulionu, żeby mięso się nie przypaliło. Jak mięso będzie już zrumienione, dodajemy resztę bulionu, ziemniaki, sypką paprykę oraz pokrojoną peperoni.

Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki i mięso będą miękkie, dodajemy wcześniej podsmażoną paprykę wraz z cebulą i koncentratem pomidorowym.

4

Z masła i mąki robimy zasmażkę 2 stopnia i zagęszczamy zupę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny, zdecydowany, lekko ostry smak.
Monka
Mąż nazywa ją zupą gulaszowa Smaczne jedzenie Polecam przepis
fiziowaaa
Lekko pikantna zupa, ale rewelacyjna w smaku